Tijdens een luchtweginfectie heb ik een depressie met angst ontwikkeld. Er waren verder geen andere factoren die een rol zouden kunnen spelen in het ontstaan van de depressie.
Kan een infectie een depressie triggeren?
Ik pieker me suf hoe deze depressie ineens kon ontstaan. Ik heb het gevoel dat wanneer ik de oorzaak kan achterhalen, de depressie eerder over zal gaan.
Is het mogelijk om je te laten testen op infecties om zo de depressie en angst te verklaren?
Antwoord
Beste A.,
Infecties, en zeker virale infecties, kunnen inderdaad gepaard gaan met psychische klachten en een uitlokkende factor zijn voor angst en depressiviteit die voortduurt nadat de infectie voorbij is.
In een recent overzichtsartikel staat dat na 12 weken na een COVID-19 (‘corona’) infectie bij 3% tot 12% van de mensen een forse depressie werd gezien, en dat hield geen verband met de ernst van die doorgemaakte infectie. Dat wil overigens niet zeggen dat de infectie dus de (enige) oorzaak was, want depressies komen ook zonder infectie veel voor en er was geen ‘controlegroep’ zonder infectie.
Maar er zijn inmiddels veel aanwijzingen dat ontstekingsreacties en veranderingen in het immuunsysteem kunnen bijdragen aan het ontstaan van depressies en angstklachten.
Ik denk niet dat het testen op infectie in dit stadium zinvol is, want als je al iets zou vinden dat wijst op een doorgemaakte infectie (maar dat weet je toch al) geeft dat niet een verklaring voor de psychische klachten. Als de klachten blijven voortbestaan lang nadat de infectieverschijnselen zijn verdwenen, is het verstandig om het te laten behandelen. Het maakt dan niet zoveel uit wat de ‘oorzaak’ is. Misschien zijn er in jouw geval nog andere factoren of omstandigheden die je gevoeliger maken voor klachten als angst en depressiviteit.
Vriendelijke groet,
Ralph Kupka
Beantwoord door: Ralph Kupka op 25 januari 2024