Kennen jullie mensen met psychosegevoeligheid en dwanggedachten?
Vraag
Ik wil heel graag vragen of jullie toevallig mensen kennen die de diagnose schizofrenie/psychosegevoeligheid samen met dwanggedachten hebben en hoe je met zulke mensen in contact kan komen. Verder ook hoe dit normaal gesproken (naast medicatie) behandelt wordt. En of er in Nederland een gespecialiseerde instelling bestaat voor deze problematiek (Al lang bezig met de “gewone” psychiatrie maar hulp blijft beperkt)
Verschil psychose en dwanggedachten is heel duidelijk te zien aan het feit dat de psychose als eigen ervaren wordt en de dwanggedachten niet. In de behandelplan staat het volgende hierover:
“diagnostiek t.a.v. ‘flitsgedachten,’ die tot heden als hallucinaties geduid waren. Conclusie intrusieve dwanggedachten die ten dele overlopen in psychotische overschrijdingen, m.n. waaninterpretaties in het kader van Scheideriaanse ‘somatischepassiviteit’. CGT beklijft onvoldoende, waarop augustus 2013 switch van risperidon naar haldol”
Antwoord
Er zijn veel mensen met zowel psychosegevoeligheid en dwanggedachten. Ik geloof niet dat daar een specifieke behandeling voor is, het wordt meestal met CGT en/of medicatie bestreden.
Maar je zou ook kunnen denken aan acceptance and commitment therapy (ACT), waarbij je leert je eigen ervaringen te accepteren. Het verschil met stemmen horen is soms uiterst vaag en niet te maken. Bij stemmenhoorders gaan wij op zoek naar de betekenis, met behulp van het maastrichts stemmen interview. Dit zou je voor dwanggedachten ook kunnen doen. In de stemmenhoordersbeweging hebben we lang contact gehad met een man uit Zweden (Mads, uit Lund, die zeer ernstige dwanggedachten en -handelingen had) die via het lezen van boeken van Johannes van het Kruis (samen met Theresa van Avilla – die stemmen hoorde – de oprichter van de Carmelieten orde – zijn dwanggedachten een plaats kon geven.
In het algemeen is proberen wegkrijgen van dwanggedachten een strategie die vaak niet helpt (soms overigens wel). Het leren accepteren van stemmen en dwanggedachten is vaak een noodzakelijke eerste stap ovoordat je er mee kunt leren omgaan. Als accepteren lukt is omgaan al minder moeilijk.
Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.ToestaanNiet toestaanPrivacy policy