Heeft u ervaring met het bespreken van een toekomstig nalatenschap, waarop restricties van toepassing zijn, met een psychosegevoelig kind/persoon?
Enkele voorbeelden: het geërfde staat onder bewind, bedrag wordt uitgesmeerd over alle levensjaren, je erft niet maar krijgt een legaat, etcetera.
Hoe zou je dit moeten aanpakken?
Brengt dit schade met zich mee in de relatie denkt u?
Antwoord
Beste F.,
Ik kan me voorstellen dat het idee van het bespreken van uw toekomstig nalatenschap met uw psychisch kwetsbare kind wat kan afschrikken. Als ik het goed begrijp heeft u zich al verdiept in de verschillende mogelijkheden op gebied van nalaten, en is vooral het bespreken van uw keuze iets waar u tegenaan loopt.
Wellicht helpt het om voorafgaand aan het gesprek in te schatten hoe de situatie van uw kind op dit moment is. Is er sprake van een (beginnende) psychose? Is hij/zij al langere tijd psychosevrij, en is er een helder besef van eventuele valkuilen die zich kunnen voordoen wanneer er plots een groot geldbedrag beschikbaar gesteld wordt? Is er sprake van ontbrekend ziektebesef of zijn er in het verleden al eens financiële keuzes gemaakt die voor problemen hebben gezorgd en is uw kind zich daarvan bewust?
Benadruk vooral dat ondanks het feit dat er extra voorwaarden aan uw nalatenschap verbonden zullen zijn, dit niet betekent dat uw kind niet is opgenomen in uw testament of dat zijn/haar deel kleiner is dan dat van uw andere kinderen.
In onze brochure ‘Nadenken over nalaten’ staat handige informatie over het opstellen van een testament en de verschillende mogelijkheden hierin. De brochure is gratis aan te vragen via de volgende link:
https://www.ypsilon.org/nalatenschappenbrochure
Heb je behoefte aan extra advies of een luisterend oor, dan kun je op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag bellen met de Adviesdienst van Ypsilon tussen 10.00 – 16.00: 088 000 21 20.
Daphne,
Ypsilon
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Ypsilon op 5 november 2021