Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kunnen mijn klachten veroorzaakt worden door de kruidenthee?

Vraag

Beste Jim van Os,

Ik drink zo nu en dan twee tot tweeënhalve liter kruidenthee. Ik koop de thee bij de biologische winkel. Het is pure losse thee; brandnetel, kamille, verse munt en gember. Ik drink de thee zo sterk mogelijk. Ik gebruik ook Depakine.

Misschien is het vergezocht, maar ik heb de indruk dat ik door de thee paniekklachten en heftige overprikkeling krijg.

Kan dit kloppen?

Met vriendelijke groet,

R.

Antwoord

Beste R.,

Dank voor je interessante vraag. Kruiden en thee lijken misschien onschuldig, maar ze kunnen soms toch een behoorlijke impact hebben – vooral als je gevoelig bent en medicatie gebruikt zoals Depakine, Risperdal en aripiprazol.

Kruiden zoals brandnetel, kamille, munt en gember klinken inderdaad heel puur en gezond – en dat zijn ze vaak ook, maar… als je er twee tot tweeënhalve liter van drinkt, kan het lichaam daar anders op reageren. Kruiden bevatten namelijk actieve stoffen, en als je die in zulke hoeveelheden binnenkrijgt, is dat niet meer gewoon een kopje thee, maar bijna een kruidenkuur. Je hebt eigenlijk een soort “biologische apotheek” gecreëerd in je keukenkastje! Dat is prima, maar ook iets om voorzichtig mee te zijn, zeker in combinatie met je medicatie.

Een paar dingen om te overwegen:

Brandnetel en vochtbalans
Brandnetel werkt vochtafdrijvend. Dat kan invloed hebben op de elektrolytenbalans in je lichaam – denk aan natrium en kalium – en dat kan weer effect hebben op je stemming en prikkelbaarheid. Als je Depakine gebruikt, wat al op je elektrolyten kan ingrijpen, zou dit mogelijk een deel van je klachten kunnen verklaren.

Kamille en interacties
Kamille lijkt heel mild, maar het kan invloed hebben op enzymen in je lever die ook betrokken zijn bij het verwerken van medicijnen. In theorie kan dat de werking van medicijnen zoals Risperdal of aripiprazol beïnvloeden. En heel soms kan kamille ook overgevoeligheidsreacties uitlokken, die bijvoorbeeld die overprikkeling kunnen versterken.

Gember en munt
Deze kruiden stimuleren je spijsvertering en hebben een verwarmend effect. Dat klinkt fijn, maar het kan je lichaam ook “aanzetten” op een manier die soms juist averechts werkt als je gevoelig bent voor paniek of overprikkeling. Gember kan bijvoorbeeld je hartslag iets verhogen, wat een paniekgevoel kan versterken.

Sterkte en hoeveelheid
Als je de thee heel sterk zet, krijg je per kopje veel hogere concentraties van deze actieve stoffen binnen. En met de hoeveelheden die je noemt, bouw je al snel een behoorlijke dosis op.

Misschien is het een idee om eens te experimenteren met kleinere hoeveelheden en minder sterke thee? Probeer bijvoorbeeld eens de helft van de hoeveelheid kruiden te gebruiken en kijk hoe je je voelt. Je kunt ook afwisselen met gewoon water of een neutrale kruidenthee zoals rooibos (die heeft minder actieve stoffen).

Nog een andere gedachte: overprikkeling en paniekaanvallen zijn vaak een signaal van je lichaam dat aangeeft dat het moeite heeft om ergens mee om te gaan. Dit kan door de thee komen, maar het kan ook zijn dat er iets anders speelt – bijvoorbeeld spanning, medicatie-interacties, of zelfs de invloed van de fibromyalgie op je zenuwstelsel. Het is dus belangrijk om het bredere plaatje te bekijken. Als je merkt dat deze klachten blijven spelen, kan het helpen om dit met je behandelaar of apotheker te bespreken.

En als laatste, het kan ook nuttig zijn om even een paar dagen bij te houden wat je eet en drinkt, samen met hoe je je voelt. Dat kan je helpen om verbanden te ontdekken die je nu misschien over het hoofd ziet.

Hope this helps, en succes R.!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 13 januari 2025

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
kruiden

Lees ook