Antwoord
Beste A.,
Dat je je twee dagen nadat je gestopt bent met duloxetine niet fijn voelt is niet verwonderlijk en laat zien dat de drie weken die je voor het afbouwen genomen hebt voor jou veel te kort was.
Hier komt bij dat je voor het afbouwen gebruik hebt gemaakt van de methode van om en om een andere dosering innemen. Door de korte halfwaardetijd (dat is een maat voor de snelheid waarmee een geneesmiddel uit je lichaam verdwijnt) krijg je namelijk last van dagelijkse schommelingen in de hoeveelheid duloxetine in je lichaam. De kans op problemen tijdens het afbouwen wordt hierdoor groter.
Dat idee om om de dag de dosis te variëren is overigens wel begrijpelijk want intuïtief zou je denken dat het afbouwen daardoor geleidelijker en beter gaat. Maar dat is dus niet zo. Het is daarom jammer dat zowel patiënten als artsen helaas nog steeds op dit idee komen. Ook al is het advies om om de dag te gaan slikken – terecht – in geen enkele richtlijn terug te vinden.
Wat je nu kunt doen zijn twee dingen. Je kunt niets doen en hopen dat je klachten vanzelf zullen verdwijnen. Dat zou kunnen maar het is de vraag of dat verstandig is om te doen. De kans dat je klachten op korte termijn nog erger, of zelfs veel erger zullen worden, is namelijk heel groot.
Een andere aanpak zal voor jou waarschijnlijk veel meer opleveren. Dat is om weer duloxetine te gaan gebruiken om ervoor te zorgen dat je huidige klachten, die vrijwel zeker onttrekkingsverschijnselen zijn, zo snel mogelijk weer verdwijnen. De dosis die je daarvoor moet gaan gebruiken is een beetje een vraag. Je kunt teruggaan naar 60 mg, maar het is waarschijnlijk (maar niet 100% zeker) dat 30 mg al genoeg zal zijn om je huidige klachten snel te verminderen. Mogelijk is een nog lagere dosis daarvoor ook al genoeg. Maar dat is een kwestie van verantwoord uitproberen, in goed overleg met je behandelaar.
Als het lukt om zo iets aan je klachten te doen, dan is het aan te raden om een paar weken (bijvoorbeeld vier) op dezelfde dosis te blijven, tot je je goed en sterk genoeg voelt om een nieuwe afbouwpoging te doen.
Belangrijk bij die nieuwe afbouwpoging is dat je nu veel geleidelijker gaat afbouwen volgens een zogenaamd hyperbolisch afbouwschema en dat je voor het afbouwen voldoende tijd neemt om klachten zoals je die nu hebt zoveel mogelijk, liefst helemaal, te kunnen voorkomen. Bij zo’n hyperbolisch afbouwschema worden de stappen waarmee de dosis wordt verlaagd naar het einde toe steeds kleiner.
Zo’n verantwoord en veilig afbouwschema is met alleen de standaarddoseringen die farmaceutische bedrijven maken in de praktijk niet goed mogelijk. Dat komt doordat de laagste doseringen die deze bedrijven maken niet laag genoeg zijn.
Met behulp van taperingstrips die je arts aan jou kan voorschrijven is zo’n veilige en verantwoorde afbouw wel goed mogelijk. Belangrijk is dat je tijdens het afbouwen goed oplet hoe dat voor jou gaat. Omdat je dan het afbouwschema snel kunt laten aanpassen als je merkt dat je opnieuw klachten krijgt of als bestaande klachten plotseling erger worden. Die aanpassing is nodig om te voorkomen dat die klachten onnodig verergeren, wat zou gebeuren als je gewoon zou doorgaan met afbouwen.
Aanpassen doe je uiteraard in overleg met je behandelaar. Dat kan door een tijdje op dezelfde dosis te blijven (stabiliseren) totdat je klachten weer minder worden of helemaal verdwijnen. Daarna kun je dan weer verder gaan met afbouwen maar dan wel geleidelijker.
Bij afbouwmedicatie (taperingstrips en stabilisatiestrips) zit een zelfmonitoringformulier dat je één keer per dag kunt invullen. Dat is niet moeilijk en kost je niet veel tijd. Ik raad je aan om dat formulier te gebruiken omdat je daarmee niet alleen jezelf helpt maar ook je behandelaar.
Laat dit antwoord aan je behandelaar lezen. Ik hoop dat dat helpt om snel iets aan je huidige klachten te kunnen doen en om daarna alsnog op een verantwoorde wijze en zonder problemen met je duloxetine te kunnen stoppen.
Vriendelijke groet,
Peter
Heb je ook een vraag voor een eSpreekuur expert? Stel je vraag -gratis en anoniem- via deze link.
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 31 augustus 2020