Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Komen mijn klachten door te snelle afbouw van paroxetine?

Vraag

Hoi,

Ik heb 20 jaar paroxetine 10 mg geslikt. Hierbij ook 20 jaar een middel tegen duizeligheid: cinnarizine.

Afgelopen zomer heb ik online een serotoninebooster gekocht en drie maanden geslikt omdat ik me beter in mijn vel wilde voelen. Dit bleek niet samen te mogen met antidepressiva. Ik bleek volgens de huisarts een serotinevergiftiging te hebben door de serotoninebooster en de antidepressiva. Ik voelde me ontzettend ziek en had een veel te hoge hartslag. In 6 weken moest ik na 20 jaar de antidepressiva afbouwen en ik ben in één keer gestopt met de cinnarizine. Na een aantal weken werd ik ineens wakker met een pijnlijke rug (stijve spieren) en geen gevoel aan de rechterzijde. Ik zie ontzettend wazig en dit is de laatste weken verergerd. Kon niet meer lopen of staan en het voelt alsof ik enorm onder spanning sta.

Nu wil de huisarts dat ik weer aan de antidepressiva ga, maar ik twijfel zo. In januari zie ik een neuroloog voor een MRI.

Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik ben bang dat ik de paroxetine te snel heb afgebouwd en ik wil niet weer opnieuw aan een ander middel beginnen zoals de huisarts adviseert.

Wat is uw advies?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Hoi S.,

Dank voor je vraag. Dit klinkt ernstig! Het lijkt me heel goed dat je je goed laat nakijken door je huisarts en een neuroloog inderdaad. Dit zouden ontwenningsverschijnselen kunnen zijn, maar dat hoeft niet. De oorzaak zou bijvoorbeeld ook een vitamine B12 tekort kunnen zijn (heeft je huisarts je daarop geprikt?) of gebruik van lachgas (gebruik je dat?).

Zo zijn er nog vele andere oorzaken mogelijk voor de klachten die jij beschrijft. Overleg vooral met je huisarts en vraag haar welke oorzaken er nog meer mogelijk zijn (wij noemen dit een differentiaal diagnose).

Wat je ook zou kunnen doen is een hele kleine hoeveelheid paroxetine nemen (er zijn nu tabletten van 1 mg, je zou 2-3 mg kunnen nemen) om te kijken of je klachten daarmee beter worden. Is dat het geval, je weet het vaak al na een dag, dan weet je zeker dat je inderdaad last hebt van ontwenningsverschijnselen. In dat geval is het zaak om weer een kleine hoeveelheid te starten en dan bijvoorbeeld over te gaan op taperingstrips voor de laatste, moeilijkste milligrammen.

Kijk goed welke zorgverzekering taperingstrips vergoedt, het is nu overstaptijd, dus dat komt goed uit.
Ik wens je snel beterschap!

Vriendelijke groet,

Remke

Deze vraag is gesteld door een anders in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Remke van Staveren op 21 december 2022

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
antidepressiva
Medicatie
Paroxetine

Lees ook