Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Helpt koffiedrinken tegen somberheid?

Vraag

Beste Jim,

Ik drink altijd koffie ’s ochtends omdat ik ontdekt heb dat dat bij mij helpt tegen sombere gedachten. Ik merkte namelijk dat als ik niet werkte dat ik stukken somberder was. Dat kan komen doordat ik leuk werk had, maar op mijn werk drink ik óók altijd koffie. Toen ben ik thuis koffie gaan drinken en merkte ik dat ik me beter voelde. Maar goed, koffie is niet zo gezond natuurlijk vanwege de cafeïne.

Dus nu mijn vraag: helpt koffiedrinken tegen somberheid? Is daar wel eens wetenschappelijk onderzoek naar gedaan? En ik werk als ervaringsdeskundige, kan ik het andere mensen aanraden?

Alvast erg bedankt!

Antwoord

Hey M.,

Leuke vraag!

En interessant om te horen dat koffie bij jou lijkt te helpen tegen sombere gedachten. Er is dan ook inderdaad wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van koffie en cafeïne op de gemoedstoestand. Koffie bevat cafeïne, een stimulerend middel dat bekend staat om het vermogen om alertheid te verhogen en vermoeidheid te verminderen, wat op korte termijn kan bijdragen aan een verbetering van de stemming.

Verschillende studies suggereren inderdaad dat cafeïne een antidepressief effect kan hebben door de neurotransmissie van bepaalde chemicaliën in de hersenen te beïnvloeden, zoals dopamine en serotonine, die beide een rol spelen bij hoe we ons voelen. Maar ja, dat is ook een beetje biobabble want het fijne weten we er niet van, net zoals bij antidepressiva. Het effect van koffie kan bovendien variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van individuele verschillen in hoe hun lichaam op cafeïne reageert.

Het is helaas ook belangrijk om te vermelden dat hoewel koffie potentiële voordelen heeft, het ook bijwerkingen kan hebben, vooral als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Te veel cafeïne kan leiden tot nervositeit, rusteloosheid, slapeloosheid en zelfs verhoogde angst, wat contraproductief kan zijn voor mensen die al last hebben van somberheid of angststoornissen.

Dus je kunt zeggen als ervaringsdeskundige dat het bij jou werkt, maar dat dat niet betekent dat dat voor een ander ook zo zal zijn – net zoals met alles eigenlijk in de ggz!

Hope this helps,

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 29 april 2024

Gerelateerd

Meer over

Depressie
voeding

Lees ook