Onze zoon heeft in 2020 een psychose gehad. Hij begon met 450 mg quetiapine maar kan niet functioneren door te veel slaap.
Is lager dan 200 mg quetiapine gebruiken nog verantwoord genoeg om een psychose te voorkomen?
Vriendelijke Groet,
A.
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Onze zoon heeft in 2020 een psychose gehad. Hij begon met 450 mg quetiapine maar kan niet functioneren door te veel slaap.
Is lager dan 200 mg quetiapine gebruiken nog verantwoord genoeg om een psychose te voorkomen?
Vriendelijke Groet,
A.
Beste A.,
Het klinkt alsof jullie zoon behoorlijk wat heeft meegemaakt met die psychose vier jaar geleden. En ja, quetiapine, dat kan een zware jongen zijn qua bijwerkingen. Slaperigheid is een bekende bijwerking.
De dosis van quetiapine is niet bij iedereen hetzelfde – het is echt maatwerk. Voor sommige mensen werkt een lage dosis prima om de psychosegevoeligheid onder controle te houden. Bij anderen is een hogere dosis nodig, zeker in de beginfase. Maar wat vaak vergeten wordt, is dat medicatie niet alles oplost. Het gaat om een combinatie van factoren: medicatie, leefstijl, stressreductie, en ook leren omgaan met triggers die een psychose kunnen uitlokken. En dat is waar de echte magie zit, zeg maar.
Als jullie zoon nu op 200 mg zit en nog steeds erg moe is, is het zeker verstandig om samen met zijn behandelaar te kijken naar de opties. Kan die dosis bijvoorbeeld nog verder naar beneden, misschien in stapjes van 25 mg? Dat kan vaak met een tablet of een vloeibare vorm van de medicatie (als dat beschikbaar is). Het is belangrijk om dit heel rustig te doen, omdat te snelle aanpassingen de kans op onrust of terugval vergroten. Mocht zijn behandelaar niet helemaal thuis zijn in hyperbolische afbouw, dan kun je altijd eens advies vragen bij de Regenboog Apotheek.
Daarnaast is het cruciaal om te kijken naar wat er verder in zijn leven speelt. Heeft hij goede routines? Beweging, slaap, sociale contacten? Dit soort zaken zijn net zo belangrijk als de medicatie zelf. Er zijn ook herstelacademies waar hij kan leren hoe hij weerbaarder wordt en beter om kan gaan met zijn gevoeligheid. Het zou ook fijn zijn als hij contact kan hebben met een ervaringsdeskundige die weet hoe het is om met psychosegevoeligheid te leven. Dat kan soms een eyeopener zijn.
Als hij bij een lagere dosis toch weer signalen krijgt die wijzen op een mogelijke terugval – zoals meer piekeren, achterdocht of slecht slapen – dan is dat het moment om in te grijpen. Maar dat betekent niet per se dat je direct de dosis moet ophogen. Vaak helpt het om eerst te kijken naar andere manieren om stress te verminderen, zoals lichaamsgerichte therapie of mindfulness.
Oh, en vergeet niet dat mensen vaak zelf heel goed voelen wat werkt en wat niet. Luister vooral naar wat hij zelf ervaart en nodig heeft. Medicatie is geen alles-of-niets-verhaal; het is meer een hulpmiddel, terwijl het echte herstel gaat over weer een betekenisvol en stabiel leven opbouwen.
Hope this helps en kijk vooral even naar de informatie hieronder, want er valt nog veel meer over te zeggen, kijken en lezen. En als je meer intensief contact wil of gewoon even wil ‘praten’, kom dan gerust langs op onze chat.
Greetz Jim
NB Bespreek verandering van medicatie altijd eerst met je voorschrijvende arts, ga niet alleen dingen zitten veranderen, dat is niet de bedoeling van mijn adviezen. Bedenk je dat mijn adviezen altijd van algemene aard zijn – je kunt ze niet zonder meer op jezelf van toepassing achten, dat kan pas na overleg met je behandelaar of huisarts. Ik heb je immers niet persoonlijk onderzocht.
EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN: