Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Komt het vaak voor dat het lang duurt voordat de juiste lithiumspiegel is bereikt?

Vraag

Beste Ralph,

Mijn zoon van 21 is eind mei in een manische psychose terechtgekomen. Hij heeft meteen olanzapine gekregen. Na ongeveer drie weken is hij in een acute depressie terechtgekomen.

Ruim drie weken geleden is hij begonnen met het innemen van lithium. Na drie bloedafnames zit hij nu op een waarde van 0.68. De eerste keer was dit 0.43, de tweede keer 0.63. Inmiddels is de dosis lithium opgehoogd naar 1400 mg.

Komt het vaker voor dat het lang duurt voordat een lithiumspiegel van 0.8 wordt bereikt?

De behandelend psychiater was ervan overtuigd dat de derde bloedafname een voldoende lithiumspiegel zou laten zien en heeft geen verklaring, anders dan dat het opbouwen van de spiegel per persoon verschillend is.

Een enorme domper voor mijn zoon, die inmiddels alle vertrouwen in de medicatie heeft verloren. Voor hem is het alleen maar bewijs dat hij toch niet geholpen kan worden.

Antwoord

Beste M.,

Hoe lithium in het lichaam wordt verwerkt is per persoon verschillend.

Als we ervan uitgaan dat de lithiumspiegel ongeveer 12 uur na de laatste inname wordt gemeten, dan wijst het er kennelijk op dat je zoon het lithium snel wegwerkt.

Het is vaak een tijdje zoeken naar de juiste dosis. Meestal wordt gestreefd naar een spiegel tussen 0.6 en 0.8 mmol/l.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 13 augustus 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Lithium
Medicatie

Lees ook