Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan langdurig gebruik van lorazepam leiden tot klachten?

Vraag

Hoi Jim,

Kan langdurig gebruik van lorazepam leiden tot depressieve gevoelens en lichamelijke klachten, zoals bibberen?

Ik overweeg om af te bouwen door middel van taperingstrips. Zal dat het afbouwen iets makkelijker maken?

Dank alvast voor je antwoord.

Antwoord

Hey D., dank voor je vraag!

Lorazepam, en benzodiazepinen in het algemeen, kunnen na langdurig gebruik inderdaad vervelende bijwerkingen geven, waaronder depressieve gevoelens en fysieke klachten zoals bibberen. Het is bekend dat benzo’s, als je ze langere tijd gebruikt, niet alleen fysiek kunnen belasten maar ook je stemming kunnen dempen. Denk aan het gevoel dat alles wat “vlak” wordt – die emoties worden als het ware een beetje bedekt met een mistig laagje.

Daarnaast is het zo dat je hersenen zich aanpassen aan de constante aanwezigheid van lorazepam. Dat kan leiden tot een fenomeen dat we oppositional tolerance noemen, waarbij je lichaam eigenlijk continu probeert tegen te werken wat de medicatie doet. Dit kan onder andere resulteren in depressieve klachten, en bij het afbouwen of als je je dosering vermindert, kunnen er allerlei onttrekkingsverschijnselen optreden, zoals het bibberen en een verhoogde gevoeligheid voor angstige of sombere gevoelens. Dus ja, dat kan allemaal behoorlijk onplezierig worden.

Wat betreft het afbouwen, goed dat je taperingstrips overweegt – die kunnen zeker helpen bij een heel langzaam, gecontroleerd proces. Dit is vooral belangrijk als je merkt dat je lichaam sterk reageert. Misschien heb je ook al gehoord van het Ashton Manual? Dat kan een fijne houvast zijn voor het afbouwen van benzo’s zoals lorazepam. Daarbij kun je bij de Regenboog Apotheek advies vragen over hoe je af moet bouwen. Soms is het nodig om heel langzaam af te bouwen, met grotere tussenpozen, vooral bij de laatste stapjes. En mocht je last krijgen van die onttrekking, dan helpt het vaak om een vaste structuur, gezonde voeding en ontspanningsmethoden zoals meditatie of yoga in te bouwen. Dit kan je brein net dat beetje extra ondersteuning geven in het proces.

Bij langdurig gebruik is het vaak moeilijk om los te komen van het idee dat een medicament iets ‘oplost’, maar uiteindelijk gaat het vooral om weerbaarheid opbouwen en de grip terugkrijgen op de moeilijke momenten, zonder de medicatie als eerste redmiddel.

Hopelijk helpt dit je wat op weg, en kijk vooral nog even hieronder voor aanvullende info.

Greetz Jim

EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN:

  • Wil je met iemand chatten? Ga dan naar onze chat en verrijk jezelf met een herstelondersteunende chat met een van onze medewerkers.
  • Wil je alles weten over TRAUMA in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over PSYCHOSE in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over NEURODIVERSITEIT in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over HOE GOEDE GGZ ERUIT MOET ZIEN in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kijk dan naar ons WEBINAR HOE MOET IK AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre, over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2. In dit webinar wordt uitleg gegeven over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deel 1 is vooral voor afbouwers; deel 2 vooral voor voorschrijvers. Beide delen duren ongeveer 40 minuten. Er is een inhoudsopgave die kan worden gebruikt om snel bepaalde delen van de uitleg te vinden of terug te kijken. Om de inhoudsopgave te zien moet het webinar vanuit YouTube worden bekeken en moet de beschrijving die YouTube geeft worden uitgeklapt. Met behulp van de instellingen in YouTube kan het webinar ook met (automatisch gegenereerde) ondertiteling worden bekeken.
  • Wil je weten hoe het werkt met het maken van een DSM-DIAGNOSE VAN PSYCHOSE? Kijk dan mijn mini-college.
  • Wil je weten waarom we op PsychoseNet KRITISCH ZIJN OP HET LABEL ‘SCHIZOFRENIE’ (of andere schizo-terminologie), en waarom we denken dat het beter kan worden vervangen door de term ‘psychosegevoeligheid’? Kijk dan mijn mini-college hierover.
  • Als psychisch lijden niet het hebben van een DSM-diagnose is, met de suggestie dat er iets mis is “in je hoofd”, wat is het dan wel? Als je dat wil weten, kijk dan mijn mini-college: WAT IS PSYCHISCH LIJDEN en wat doe je eraan?
  • Denk je over medicatieafbouw? Kijk dan EERST naar onze 33 TIPS OVER MEDICATIEAFBOUW op de website van PsychoseNet.
  • Wil je een gratis advies op maat om AF TE BOUWEN MET EEN TAPERINGSTRIP? Maak gebruik van de mogelijkheid om een advies te vragen bij de Regenboogapotheek over hoe je af moet bouwen. Je krijgt dan via de mail een adviesformulier dat de huisarts alleen maar hoeft te ondertekenen voor de aanvraag van een taperingstrip conform het advies. Dit is reuzehandig want huisartsen vinden het vaak heel ingewikkeld om een taperingstrip voor te schrijven.
  • Wil je benzodiazepinen afbouwen, eventueel via een ander middel zoals diazepam (Valium)? Gebruik hiertoe de KNMP-rekenhulp.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIDEPRESSIVUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antidepressiva? Kijk dan bij onze antidepressivakeuzetool.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIPSYCHOTICUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antipsychotica? Kijk dan bij onze antipsychoticakeuzetool.
  • Wil je begrijpen dat er vijf fasen zijn in het proces van persoonlijk herstel? Kijk dan onze animatie hierover als een introductie.
  • Ben je op zoek naar de JUISTE HULP? Kijk dan op de sociale kaart op PsychoseNet (MIND ATLAS).
  • Ben je op zoek naar LOTGENOTENCONTACT BIJ MEDICATIEAFBOUW? Ga dan naar de Vereniging Afbouwmedicatie.
  • Ben je op zoek naar traumawebsites, kijk dan op traumanet of stichting trauma en dissociatie.
Beantwoord door: Jim van Os op 7 november 2024

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Lorazepam
Medicatie

Lees ook