Graag wil ik een behandeling met de lipolaser. Ik vroeg mij af of ik dan een plaatselijke verdoving krijg en een roesje?
Is deze behandeling te combineren met lithiumgebruik?
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Graag wil ik een behandeling met de lipolaser. Ik vroeg mij af of ik dan een plaatselijke verdoving krijg en een roesje?
Is deze behandeling te combineren met lithiumgebruik?
Hey X., goede vraag! Lithium en medische ingrepen zijn een beetje een gevoelig duo, dus fijn dat je het even checkt voordat je onder een roesje gaat.
Lithium heeft namelijk invloed op allerlei processen in je lichaam: vocht- en zoutbalans, nierfunctie en soms ook hartgeleiding. Dat betekent dat als je een plaatselijke verdoving krijgt, en zeker als daar een roesje bij komt (waarschijnlijk een benzodiazepine of propofol), er wat extra oplettendheid nodig is. Sommige verdovingsmiddelen en roesjes kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op hoe je lichaam lithium verwerkt, waardoor je spiegels hoger of lager kunnen uitvallen dan normaal.
Wat handig is: overleg met de anesthesist en de arts die de behandeling met de lipolaser uitvoert. Geef duidelijk aan dat je lithium gebruikt en vraag of ze ervaring hebben met patiënten die dit middel gebruiken. Ze kunnen dan eventueel je lithiumspiegel even laten checken voor en na de ingreep, en je adviseren over of je de dosis tijdelijk moet aanpassen (bijvoorbeeld de ochtend voor de ingreep even overslaan als dat veilig is).
Ook belangrijk: goed drinken en hydrateren rondom de ingreep. Lithium en uitdroging zijn geen vrienden, en als je door de ingreep minder drinkt of tijdelijk niet mag eten en drinken, kan dat je lithiumspiegel beïnvloeden. Zorg dus dat je in de dagen ervoor en erna genoeg vocht binnenkrijgt.
Rook je? Want dat kan trouwens ook een rol spelen bij verdoving en herstel. Mensen die roken hebben soms een andere reactie op anesthesie, en hun wondgenezing kan trager zijn. Gewoon iets om mee te nemen in je afwegingen.
Kortom, geen dealbreaker om de ingreep niet te doen, maar wél iets om serieus even af te stemmen met je behandelend arts en de anesthesist. Misschien kunnen ze ook even overleggen met je psychiater als er twijfels zijn.
Hope this helps en veel succes!
Groet,
Jim