Een goede vriendin van mij is onder behandeling voor bipolaire stoornis. Ze gebruikt al acht jaar lithium, op dit moment in combinatie met Risperdal. Nu klaagt zij voortdurend dat alle dagelijkse taken, zoals koken en ander huishoudelijk werk haar veel moeite kosten. Ze is vergeten hoe ze de computer moet gebruiken. Belangstelling voor dingen buiten haarzelf, zoals nieuws op tv of krant heeft ze nauwelijks.
Ik las in het boek van dr. psychiater Breggin ‘Psychiatric drug withdrawal’, dat deze klachten veroorzaakt kunnen zijn door het langdurig gebruik van lithium. Ik heb zelf 16 jaar lang antipsychotica gebruikt en ben er God zij dank vanaf.
Ik wil aan u vragen of u een psychiater kent die ons kan helpen om haar lithiumgebruik langzaam af te bouwen om te zien of zij wellicht zonder (of met een veel lagere dosering) toe kan, zodat haar kwaliteit van leven weer goed kan worden.
Antwoord
Vaak worden allerlei klachten toegeschreven aan medicatie zoals lithium of antipsychotica. Dat kan natuurlijk kloppen, maar soms komen klachten voort uit de oorspronkelijke aandoening en worden ze juist erger als de medicatie wordt afgebouwd.
Als dat toch de bedoeling is, moet dat zorgvuldig gebeuren. Stel eerst vast wat die klachten precies zijn, schrijf dat op zodat je later weet of er echt verbetering is. Als lithium toch wordt afgebouwd, moet dat geleidelijk, bijvoorbeeld in een tempo van 200 mg minderen per maand. Je kunt ook na elke vermindering wat langer pauzeren om te bezien hoe dat voelt. Soms is een lagere dosis inderdaad beter, maar helemaal stoppen niet.
Elke psychiater moet dit kunnen doen in samenwerking met je vriendin. Ik neem aan dat ze de medicatie van een psychiater krijgt voorgeschreven?
Overigens geldt hetzelfde voor Risperdal. Maar je moet wel maar één medicijn tegelijk willen afbouwen, ander weet je niet meer wat je doet.
Vriendelijke groet, Ralph Kupka
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 57
Beantwoord door: Ralph Kupka op 6 mei 2019