Dag Jim,
Kun jij je mening geven over de zin en onzin van lithium orotate, als ‘soort van supplement’ bij gezonde personen of personen met een bipolaire stemmingsstoornis?
Heel hartelijk dank!
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Dag Jim,
Kun jij je mening geven over de zin en onzin van lithium orotate, als ‘soort van supplement’ bij gezonde personen of personen met een bipolaire stemmingsstoornis?
Heel hartelijk dank!
Hey B.,
Oké, lithium orotaat, dat is een onderwerp waar veel over te doen is. Je struikelt bijna over de claims dat het een soort wondermiddel zou zijn voor alles wat met stemming, geheugen en gedrag te maken heeft. Laten we het even nuchter bekijken. Het verschil tussen lithium orotaat (dat je als supplement kunt kopen) en het lithium dat als medicatie wordt voorgeschreven, zoals lithiumcarbonaat of -citraat, is best groot.
De dosering van lithium in orotaat is vaak veel lager, meestal maar een paar milligram per pil, terwijl het in medicinale vorm om tientallen tot honderden milligrammen per dag gaat. En juist die hogere doseringen hebben een bewezen effect bij bijvoorbeeld bipolaire stemmingsgevoeligheid. Lithium als medicatie werkt door allerlei complexe processen in de hersenen en het lichaam te beïnvloeden, waaronder de regulatie van neurotransmitters en zelfs de plasticiteit van hersencellen. Maar daarvoor heb je wel een therapeutische bloedspiegel nodig, en dat bereik je dus niet met een supplement.
Nu, over die claims dat lithium orotaat bijvoorbeeld de “mentale functie” ondersteunt. Daar is eigenlijk nauwelijks goed onderzoek naar gedaan. De meeste studies richten zich op medicinale lithium. Dat orotaat zou kunnen helpen bij stemming en gedrag is dus meer een kwestie van “zou kunnen” dan van bewezen wetenschap. Het is een beetje alsof je een glas sinaasappelsap drinkt en verwacht dat het hetzelfde effect heeft als een hoge dosis vitamine C-supplement. Het klinkt logisch, maar de praktijk is complexer.
En dan de veiligheid. Zelfs bij lage doseringen moet je oppassen. Lithium wordt in het lichaam via de nieren verwerkt, en daar kan het zelfs in kleine hoeveelheden schade aanrichten als je al nierproblemen hebt of risico loopt door bijvoorbeeld hypertensie (waar je melding van maakt). Als je het zou gebruiken, moet je dus echt opletten, zeker omdat er geen standaardcontrole is op je lithiumspiegels bij supplementgebruik.
Voor gezonde mensen zonder een specifieke diagnose is het gebruik van lithium orotaat als supplement dus eigenlijk een beetje gokken. Je loopt mogelijk risico’s zonder dat er stevig bewijs is dat het helpt. Als je een bipolaire gevoeligheid hebt of vermoedt, zou ik je sterk aanraden om sowieso contact te zoeken met een behandelaar voordat je ook maar iets met lithium doet. Die kan dan kijken of medicinale lithium passend is, en je goed monitoren. En mocht je toch experimenteren met een supplement, dan zou ik zeggen: houd het kort, wees heel voorzichtig, en laat regelmatig je bloed en nierfunctie checken.
Kortom, lithium orotaat klinkt op papier misschien aantrekkelijk, maar zonder goed onderzoek is het vooral speculatie. Als je echt iets wilt doen aan mentale gezondheid of stemming, kun je beter kijken naar bewezen dingen zoals lichaamsgerichte therapie, mindfulness of een gezonde lifestyle met aandacht voor voeding, beweging en slaap. Daar heb je geen orotaat voor nodig, en het risico is veel lager.
Hope this helps en succes!
Greetz Jim