Antwoord
Hey D.,
Wat een heftige ervaring heb je achter de rug! Katatonie en een psychose door het afbouwen van lorazepam zijn geen kattenpis – dat raakt je op alle fronten. Het is logisch dat je voorzichtig bent met de vraag of je weer kunt gaan afbouwen, zeker na zo’n heftig verloop de vorige keer. En het gevoel dat je nu hebt op de lorazepam – slaperig, misselijk, jezelf niet helemaal voelen – maakt dat natuurlijk ook niet makkelijker.
Nu is het zo dat lorazepam, zoals alle benzodiazepinen, tricky is. Het kan zeker helpen bij angst en spanningen, maar na langdurig gebruik kan het ook klachten veroorzaken die lijken op de klachten waarvoor het ooit is voorgeschreven. Dat noemen we dan tolerantie en afhankelijkheid. Jij hebt al een poging gedaan tot afbouwen, en dat liep mis – dat is ontzettend balen, zeker omdat je het juist rustig aan hebt gedaan.
Katatonie is inderdaad een serieuze toestand, en daarom zou ik je aanraden om het afbouwen héél zorgvuldig te plannen en onder goede begeleiding te doen. Het risico dat de katatonie terugkomt is er namelijk wel als je de lorazepam te snel afbouwt of als je lichaam nog niet stabiel genoeg is. Dat betekent niet dat je er voor altijd aan vastzit, maar wel dat afbouwen in jouw geval een plan vergt dat je samen met je behandelaar heel goed moet uitwerken.
Wat je kunt overwegen, is om advies te vragen bij de Regenboog Apotheek. Zij hebben veel ervaring met afbouwen via taperingstrips – dat zijn strips die je in hele kleine stapjes helpen om een medicijn als lorazepam af te bouwen. Het voordeel is dat het dan zo geleidelijk gaat dat je lichaam en brein de tijd krijgen om zich aan te passen.
Verder, omdat je al vijf jaar lorazepam gebruikt en er slaperig en misselijk van wordt, zou je ook kunnen kijken of je samen met je behandelaar kunt onderzoeken wat nu echt de “minimal effective dose” is – dus de laagste dosis die nog een beetje helpt, zonder dat je teveel last hebt van bijwerkingen. Het doel is dan om stabiliteit te krijgen op een zo laag mogelijke dosis, en van daaruit kun je misschien weer heel langzaam gaan afbouwen.
Houd er wel rekening mee dat als je langdurig benzodiazepinen gebruikt hebt, zoals lorazepam, je brein zich heeft aangepast. Dat betekent dat je soms onttrekkingsklachten kunt krijgen die lang aanhouden, ook al bouw je rustig af. En dat betekent weer dat het belangrijk is om te zorgen voor een stabiele structuur in je leven: goed eten, bewegen, ontspanning, slaap en ook het hebben van een sociaal netwerk dat je kan steunen.
Mocht je nog meer willen lezen over het afbouwen van medicatie en hoe je dat veilig kunt doen, kijk dan eens naar de 33 tips op PsychoseNet.
Je bent duidelijk heel bewust bezig met wat je slikt en hoe je je voelt, en dat is al een superbelangrijke stap in je herstel. Blijf dat doen, en zoek steun waar nodig, zodat je dit niet alleen hoeft te doen. Het kan een lastig pad zijn, maar er is zeker een weg naar voren!
Hope this helps, en sterkte met de stappen die je neemt – ik sta achter je, D.!
Greetz Jim
EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN:
- Wil je alles weten over TRAUMA in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je alles weten over PSYCHOSE in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je alles weten over NEURODIVERSITEIT in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je alles weten over HOE GOEDE GGZ ERUIT MOET ZIEN in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kijk dan naar ons WEBINAR HOE MOET IK AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre, over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2. In dit webinar wordt uitleg gegeven over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deel 1 is vooral voor afbouwers; deel 2 vooral voor voorschrijvers. Beide delen duren ongeveer 40 minuten. Er is een inhoudsopgave die kan worden gebruikt om snel bepaalde delen van de uitleg te vinden of terug te kijken. Om de inhoudsopgave te zien moet het webinar vanuit YouTube worden bekeken en moet de beschrijving die YouTube geeft worden uitgeklapt. Met behulp van de instellingen in YouTube kan het webinar ook met (automatisch gegenereerde) ondertiteling worden bekeken.
- Wil je weten hoe het werkt met het maken van een DSM-DIAGNOSE VAN PSYCHOSE? Kijk dan mijn mini-college.
- Wil je weten waarom we op PsychoseNet KRITISCH ZIJN OP HET LABEL ‘SCHIZOFRENIE’ (of andere schizo-terminologie), en waarom we denken dat het beter kan worden vervangen door de term ‘psychosegevoeligheid’? Kijk dan mijn mini-college hierover.
- Als psychisch lijden niet het hebben van een DSM-diagnose is, met de suggestie dat er iets mis is “in je hoofd”, wat is het dan wel? Als je dat wil weten, kijk dan mijn mini-college: WAT IS PSYCHISCH LIJDEN en wat doe je eraan?
- Denk je over medicatieafbouw? Kijk dan EERST naar onze 33 TIPS OVER MEDICATIEAFBOUW op de website van PsychoseNet.
- Wil je een gratis advies op maat om AF TE BOUWEN MET EEN TAPERINGSTRIP? Maak gebruik van de mogelijkheid om een advies te vragen bij de Regenboogapotheek over hoe je af moet bouwen. Je krijgt dan via de mail een adviesformulier dat de huisarts alleen maar hoeft te ondertekenen voor de aanvraag van een taperingstrip conform het advies. Dit is reuzehandig want huisartsen vinden het vaak heel ingewikkeld om een taperingstrip voor te schrijven.
- Wil je benzodiazepinen afbouwen, eventueel via een ander middel zoals diazepam (Valium)? Gebruik hiertoe de KNMP-rekenhulp.
- Heb je een vraag over WELK ANTIDEPRESSIVUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antidepressiva? Kijk dan bij onze antidepressivakeuzetool.
- Heb je een vraag over WELK ANTIPSYCHOTICUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antipsychotica? Kijk dan bij onze antipsychoticakeuzetool.
- Wil je begrijpen dat er vijf fasen zijn in het proces van persoonlijk herstel? Kijk dan onze animatie hierover als een introductie.
- Ben je op zoek naar de JUISTE HULP? Kijk dan op de sociale kaart op PsychoseNet (MIND ATLAS).
- Ben je op zoek naar LOTGENOTENCONTACT BIJ MEDICATIEAFBOUW? Ga dan naar de Vereniging Afbouwmedicatie.
Beantwoord door: Jim van Os op 2 oktober 2024