Beste meneer Kupka,
Ik heb 2 keer in mijn leven een hypomanische episode meegemaakt, eens toen ik 19 was en eens toen ik 23 was. Beide keren duurde de episode zon 2-3 weken.
Na afloop belandde ik telkens in een erge depressie. Heb rond mijn 25ste ook nog het gevoel gehad dat er een hypomanische episode aan zat te komen, maar ik was toen op tijd weg uit de omgeving met veel prikkels en heb het zo denk ik vermeden.
Sindsdien en tussen de manische episoden in ben ik eigenlijk alleen maar depressief. Ik wil echt af van deze depressies. Ik heb in het verleden lithium gebruikt in combinatie met een SSRI (escitalopram) maar dat sloeg niet aan (ook geen bijwerkingen op veel dorst na).
Ben er toen weer mee gestopt. Het afgelopen jaar heb ik cognitieve gedragstherapie geprobeerd, maar ik vind het erg moeilijk om alleen met praten en het uitdagen van mijn gedachten tegen mijn depressie te vechten.
Ik zou graag medicatie willen gebruiken, maar uitsluitend een antidepressivum . Wat zijn uw gedachten hierover? Excuses voor het lange bericht.
Antwoord
Beste T,
Wat naar voor je dat je al zo lang depressief bent.
Uit de beschrijving die je geeft (in het verleden enkele hypomanische episoden afgewisseld met depressies) kan je problematiek geclassificeerd worden als een ‘bipolaire stoornis type II’, waarbij depressies het belangrijkste probleem zijn.
Ik begrijp dat je tot nu toe alleen de combinatie lithium en escitalopram hebt gehad, en dat dit geen effect had.
Hoewel ik ‘op afstand’ geen echt persoonlijk advies kan geven, zijn er bij een bipolaire II depressie enkele medicamenteuze opties. Ten eerste een ander antidepressivum proberen (bijvoorbeeld bupropion, of fluoxetine, of venlafaxine; wel opletten dat je geen ontremmingsverschijnselen krijgt), of een anticonvulsivum, met name lamotrigine dat vooral antidepressief werkt.
Het is me niet duidelijk of je behalve bij een psychotherapeut ook bij een psychiater komt om eventuele medicatie te bespreken. Anders moet je daarvoor een verwijzing vragen.
Er zijn duidelijke richtlijnen beschikbaar voor de medicamenteuze behandeling. Vaak werkt een combinatie van psychotherapie en medicatie beter dan en van beide afzonderlijk.
Vriendelijke groet, Ralph Kupka
Beantwoord door: Ralph Kupka op 6 juli 2018