Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Klopt het dat ik met medicatie geen stemmen zou moeten horen?

Vraag

Dag meneer Corstens,

Vorig jaar heb ik een intake gehad bij een FACT-team. De psychiater daar vroeg zich tot mijn verrassing af waarom ik medicatie slik als ik nog steeds stemmen hoor. Die zou ik niet moeten horen met medicatie. Klopt dat?

De stemmen zijn al jarenlang geen probleem. Ik ben stabiel. Zelf ben ik in stapjes teruggegaan van 250 mg sulpiride naar 150 mg. Gewoonlijk zou ik dat niet doen, maar ik wilde voor mezelf nagaan of het wel kon en het gaat prima. En ik houd het op dat niveau tot ik weer een psychiater spreek.

Kan ik na twintig jaar antipsychotica-gebruik verder afbouwen zonder taperingstrips, of is mijn lichaam te gewend om het zonder taperingstrips te doen?

En heb ik hierbij professionele hulp nodig?

Graag uw visie.

Bij voorbaat dank.

Antwoord

Niet iedereen krijgt onttrekkingsverschijnselen, anderen zijn supergevoelig. Er is echter alle reden om voorzichtig te zijn. De laagste dosering van sulpiride (op de markt) zijn capsules van 50 mg. Ik weet niet of die capsules open te maken zijn om op die manier een lagere dosis te nemen? Dat zou je zelf moeten bekijken en/of met de apotheek overleggen. Je zou kunnen kijken of een volgende stap, naar 100 mg, mogelijk is en na bijvoorbeeld vier maanden een volgende stap zetten naar 50 mg. De volgende stap is stoppen, daar zou ik minstens een half jaar mee wachten.

Taperingstrips worden alleen door DSW vergoed, het is de moeite waard (gezien de kosten) om van verzekering te wisselen als blijkt dat je taperingstrips nodig hebt. In het protocol wat bij taperingstrips hoort, staat (nog?) duidelijk dat er een mislukte afbouwpoging moet zijn geweest of dat er andere sterke aanwijzingen zijn die onttrekking aannemelijk maakt (bijvoorbeeld klachten die snel optreden als je de pillen vergeten bent, de duur dat je de medicatie gebruikt).

‘Professionele hulp’, tja… In elk geval iemand die naar je kan luisteren en de juiste vragen kan stellen, en die het aandurft om je daarbij te begeleiden. Een diploma is nog geen garantie – vragen aan die professional of zij/hij dat ziet zitten en ervaring heeft.

Het kan nooit kwaad een signaleringsplan te maken, en op papier te hebben hoe en wanneer je moet ingrijpen en of anderen mogen ingrijpen. Lotgenoten kunnen bijzonder behulpzaam zijn (en soms meer weten dan de gemiddelde psychiater). Misschien zijn er inmiddels ook wel online-hulplijnen afbouwen, zou me niet verbazen, ga op internet op zoek.
Het boekje van Will Hall is heel informatief, en natuurlijk staat er inmiddels veel info op PsychoseNet over afbouwen.

Die redenering van die psychiater die je beschrijft kende ik nog niet. Hij/zij heeft kennelijk de illusie dat antipsychotica ervoor zorgen dat stemmen verdwijnen. Nou ja, soms gebeurt dat, maar meestal niet en soms lijkt het maar zo omdat mensen er niet meer over praten omdat ze er – zoals jij – geen last meer van hebben. Dus, volgens mij klopt die redenering van geen kanten. Antipsychotica maken dat je minder gevoelig, angstig, ontvankelijk bent en hebben daarmee een kalmerende invloed. In Engeland werden ze ‘major tranquilizers’ genoemd – mogelijk de meest precieze benaming.

Als je ervaren stemmenhoorders vraagt welke medicatie ze willen om beter met hun stemmen om te gaan, zullen de meeste stemmenhoorders (niet alle!) zeggen dat ze het liefst een pammetje willen en zeker geen dol/pine-(le)tje!

Er zit een handboek afbouwen van antipsychotica aan te komen van Mark Horowitz en David Taylor. Dat zal ongetwijfeld veel nuttige info gaan bevatten.

Succes!

Beantwoord door: Dirk Corstens op 28 juni 2024

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Stemmen horen
sulpiride

Lees ook