Ik heb de diagnose DIS. Ik slik daarvoor medicatie omdat spanningen bij mij heel erg snel en heftig kunnen oplopen.
Ik slik quetiapine (350 mg verspreid over de dag), 300 mg bupropion en 2x 7,5 mg zopiclon ook allemaal overdag, en voor ’s avonds 20 mg diazepam.
Het probleem is dat het soms wel en soms niet werkt. Uit wanhoop, om toch wat rust te voelen, verhoog ik soms een dosis om te kijken wat het doet. Helaas helpt ook dat niet.
Mijn vraag aan u is: hoe kan het dat ik met zo veel medicatie me nog steeds niet duf of slaperig voel? En heeft u misschien tips voor een kalmeringsmiddel?
Ik ben wanhopig op zoek naar een medicijn dat ik even kan innemen als ik weer het gevoel van agressie voel opkomen. Ik wil de mensen om mij heen gewoon geen pijn meer doen.
Bedankt voor de mogelijkheid om anoniem een vraag te stellen!
Antwoord
Beste A.,
Het probleem met de zopiclon en de diazepam is dat er in hoge mate gewenning en verslaving optreedt.
Dus na een tijdje is je lichaam eraan gewend en doen de middelen niet veel meer, maar kan je ook niet stoppen. Heeft dus weinig zin. En stoppen is dan weer heel moeilijk en dan raak je weer van slag door het stoppen zelf.
Als impulsregulatie en explosief gedrag het probleem is, kun je eventueel met je arts overleggen over opties als:
(i) verhogen quetiapine (maar hierdoor ook weer meer bijwerkingen en sufheid)
(ii) zopiclon en diazepam langzaam afbouwen en vervangen door carbamazepine
Echter, dit zijn geen gerichte adviezen (!) – het is slechts algemeen, ik ken je niet goed genoeg om gerichte adviezen te geven.
Verder is het zo dat medicamenteuze behandeling niet echt ideaal is of het meest effectief voor problemen in de impulsregulatie c.q. explosiviteit.
Het effectiefst is therapie in een groep en exposure (je blootstellen aan situaties waarin je normaal ontploft en dan proberen ander gedrag te ontwikkelen).
Altijd belangrijk: niet drinken, geen drugs, bewegen, slaap, structuur en regelmaat. Zonder dat werkt niets.
Hope this helps!
Jim
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 25 mei 2020