Hallo Jim,
Zijn mentale issues allemaal te herleiden naar een verstoord c.q. niet goed ontwikkeld geweten?
En als dat zo is, wat kun je doen om dat geweten weer gezond te krijgen?
Dank je wel voor je antwoord.
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Hallo Jim,
Zijn mentale issues allemaal te herleiden naar een verstoord c.q. niet goed ontwikkeld geweten?
En als dat zo is, wat kun je doen om dat geweten weer gezond te krijgen?
Dank je wel voor je antwoord.
Beste H.,
Dat is een goeie vraag! En eentje die al eeuwen filosofen, psychologen en psychiaters bezighoudt. Het geweten, dat innerlijke stemmetje dat ons vertelt wat goed en fout is, wordt vaak gezien als een soort moreel kompas. Maar of alle mentale issues te herleiden zijn naar een verstoord of onderontwikkeld geweten? Hmm, dat is wel een beetje kort door de bocht.
Mentale problemen hebben vaak veel meer te maken met een combinatie van biologische kwetsbaarheid, omgevingsfactoren (zoals trauma, stress, hechting), en hoe je in het leven hebt geleerd om met dingen om te gaan. Soms speelt het geweten wel een rol, bijvoorbeeld als iemand overmatig kritisch is naar zichzelf, worstelt met schuldgevoel of zichzelf voortdurend de maat neemt. Dan kan dat inderdaad bijdragen aan psychisch lijden, maar dat betekent niet dat het geweten de hoofdschuldige is.
Wat je wél ziet, is dat mensen met mentale problemen soms een vervormd geweten ontwikkelen – te streng, te hard, of juist een beetje uitgeschakeld door overlevingsmechanismen. Trauma kan bijvoorbeeld zorgen dat iemand zichzelf automatisch als “fout” of “slecht” ziet, terwijl dat niet per se iets zegt over het geweten zelf, maar meer over hoe iemand geleerd heeft zichzelf te beoordelen.
En stel dat iemands geweten inderdaad een beetje uit de pas loopt, dan is de vraag: hoe herstel je dat? Nou, je kunt het zien als een spier die je opnieuw moet trainen. Zelfcompassie kan enorm helpen, bijvoorbeeld via mindfulness of een benadering als Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Niet om het geweten “weg te poetsen”, maar om er op een gezondere manier mee om te gaan. Soms helpt lichaamsgerichte therapie om los te komen van vastzittende overtuigingen over goed en fout, vooral als die diepgeworteld zitten in oude patronen.
Je zou ook kunnen kijken of zingevingstherapie of iets in de richting van existentieel coachen past – dingen als betekenis zoeken, je waarden herijken, je eigen kompas scherper krijgen. Geweten hoeft niet per se “hersteld” te worden, maar misschien meer afgestemd op waar jij nu bent in je leven.
Kortom: mentale problemen en geweten zijn zeker met elkaar verbonden, maar het is te simpel om te zeggen dat het allemaal daarop terug te voeren is. De kunst is om uit te vogelen waar het wringt en daar stap voor stap ruimte in te maken.
Hope this helps en kijk vooral bij de info hieronder, want er is nog veel meer over te zeggen, kijken en lezen.
Greetz Jim
NB Bespreek verandering van medicatie altijd eerst met je voorschrijvende arts, ga niet alleen dingen zitten veranderen, dat is niet de bedoeling van mijn adviezen. Bedenk je dat mijn adviezen altijd van algemene aard zijn – je kunt ze niet zonder meer op jezelf van toepassing achten, dat kan pas na overleg met je behandelaar of huisarts. Ik heb je immers niet persoonlijk onderzocht.
EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN: