Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mocht mijn psychiater informatie over mij delen met mijn echtgenoot?

Vraag

Beste Jim van Os,

Een aantal jaar geleden was ik in behandeling bij een vrijgevestigde psychiater. Mijn echtgenoot besloot via de POH-GGZ bij dezelfde psychiater in behandeling te gaan voor zijn eigen problemen.

Destijds heeft mijn echtgenoot meerdere keren vragen gesteld aan die psychiater over mijn toestand en ziektebeeld. De psychiater heeft daar uitgebreid antwoord op gegeven zonder dit met mij te overleggen. Ik heb daar achteraf een heel slecht en onveilig gevoel over, en voel me in mijn privacy aangetast.

Mocht mijn psychiater deze informatie delen met mijn man? Is dit geen schending van haar beroepsgeheim?

Welke actie kan ik eventueel alsnog ondernemen?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste V.,

Dank je wel voor je vraag, en wat een ingewikkelde situatie zeg. Dit gaat recht naar de kern van vertrouwen en privacy in de behandelrelatie, en ik kan me goed voorstellen dat je je onveilig en aangetast voelt in je privacy. Je vraagt of die psychiater het beroepsgeheim heeft geschonden door zonder overleg informatie met je echtgenoot te delen. Nou, hier zit het antwoord vrij zwart-wit: nee, dat had niet gemogen.

Het beroepsgeheim is een van de belangrijkste pijlers van het werk van een psychiater. Het betekent simpelweg dat jouw psychiater geen informatie over jou mag delen zonder jouw expliciete toestemming, zelfs niet met je echtgenoot of andere naasten. Er zijn uitzonderingen, zoals wanneer er een direct gevaar is voor jezelf of anderen, maar dat moet echt heel specifiek en acuut zijn. In jouw situatie klinkt het alsof er geen sprake was van een dergelijke uitzondering, en dus lijkt dit een schending van het beroepsgeheim.

Wat kun je nu doen? Als je dit nog steeds wilt aanpakken, heb je een paar opties:

Bespreek het met de psychiater zelf
Dit klinkt misschien ongemakkelijk (en laten we eerlijk zijn, het ís ook ongemakkelijk), maar soms kan een direct gesprek verhelderend werken. Misschien was de psychiater zich er niet van bewust dat dit voor jou zo gevoelig ligt of dat het een schending was. Je kunt uitleggen hoe je je voelt en vragen waarom ze deze keuze heeft gemaakt.

Een klacht indienen
Als je voelt dat dit niet voldoende is of je bent nog steeds ontevreden, kun je een klacht indienen bij de praktijk van de psychiater of bij de Geschillencommissie Zorg. Elke BIG-geregistreerde zorgverlener moet een klachtenregeling hebben. Mocht je er dan nog niet uitkomen, kun je overwegen om een melding te doen bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Dit is wel een formele stap, maar het kan helpen om aandacht te vragen voor hoe belangrijk het beroepsgeheim is.

Vraag advies aan de patiëntenvertrouwenspersoon (pvp)
Zij zijn er om je te helpen bij dit soort kwesties en kunnen je wegwijs maken in wat je verder kunt doen.

Hopelijk helpt dit je een stap verder. Het belangrijkste is dat jij je gehoord en beschermd voelt in je recht op privacy. Als je er meer over wilt lezen of praten, kijk dan gerust eens op de website van de pvp, of neem contact op met een vertrouwenspersoon in jouw regio.

Hope this helps en blijf vooral vragen stellen als er nog iets is! Je verdient een zorgrelatie waarin je je veilig voelt.

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 25 november 2024

Gerelateerd

Meer over

Behandeling

Lees ook