Sinds 9 weken gebruik ik geen antidepressiva meer. Ik ben nu heel angstig, onrustig, somber en emotioneel.
Ik las dat neurofeedback zou kunnen helpen.
Wat is uw mening/ervaring met neurofeedback?
Bij voorbaat dank.
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Sinds 9 weken gebruik ik geen antidepressiva meer. Ik ben nu heel angstig, onrustig, somber en emotioneel.
Ik las dat neurofeedback zou kunnen helpen.
Wat is uw mening/ervaring met neurofeedback?
Bij voorbaat dank.
Hey M.,
Dank voor je vraag! Vervelend dat je weer last hebt van deze verschijnselen. Zoals je weet moet er na afbouw van antidepressiva een nieuw evenwicht worden ingesteld door het optreden van oppositional tolerance, en dat kan gepaard gaan met dit soort verschijnselen.
Neurofeedback is een vorm van biofeedback waarbij realtime displays van hersenactiviteit worden gebruikt om zelfregulatie van hersenfuncties te leren. Het wordt soms gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, zoals ADHD, epilepsie, depressie en angst. Er is echter nog steeds veel debat over de effectiviteit van neurofeedback en voor welke problemen het het meest geschikt is.
Wat betreft het gebruik van neurofeedback bij het afbouwen van antidepressiva kan ik het volgende zeggen:
Mogelijke voordelen
Sommige mensen hebben anekdotisch voordeel gemeld van neurofeedback bij het behandelen van angst, depressie en andere symptomen. Er is enig voorlopig bewijs dat suggereert dat neurofeedback kan helpen bij het reguleren van stemming en angst. Hoewel sommige studies positieve resultaten laten zien, zijn andere studies gemengd of tonen ze geen significant voordeel. Veel van de beschikbare studies zijn van kleine omvang, missen controlegroepen of zijn niet dubbelblind. Daarom is er nog steeds een aanzienlijke behoefte aan grootschalige, goed gecontroleerde onderzoeken om de effectiviteit en specificiteit van neurofeedback voor verschillende aandoeningen te bepalen.
Maar net als bij andere behandelingen is het mogelijk dat sommige mensen meer baat hebben bij neurofeedback dan anderen. Wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor de andere. Dus het kan voor jou goed werken, eventueel.
En over het algemeen wordt neurofeedback als een veilige interventie beschouwd, maar er kunnen ongewenste bijwerkingen zijn zoals verhoogde angst, hoofdpijn of vermoeidheid. Het is dus wel belangrijk om te werken met een getrainde professional die ervaring heeft met neurofeedback.
Dus…wellicht een poging waard!
Hope this helps!
Jim