Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Larinda Bok-van der Voet is Specialist Hoogbegaafdheid. Zij begeleidt volwassenen met hoogbegaafdheidskenmerken bij problemen die zij door hoogbegaafdheid ervaren.

Larinda is ervaringsdeskundige en heeft 40 jaar verpleegkundige en managementervaring in o.a. de GGZ en geriatrie. Ze schreef het boek: ‘Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid’. 

Hoe weet ik of ik hoogbegaafd ben?

Vraag

Beste Larinda,

Hoe kom ik erachter of ik hoogbegaafd ben? Hoe kan ik dat weten?

Met vriendelijke groet,

K.

Antwoord

Beste K.,

Dank voor je vraag waar veel over te vertellen valt. Ik probeer het kort te houden en je te verwijzen naar relevante websites en bronnen.

Om te beginnen is er wereldwijd geen consensus over een definitie of omschrijving van hoogbegaafdheid. Het Delphi-model Hoogbegaafdheid is een existentieel model en geeft een mooie omschrijving van de kenmerken van hoogbegaafdheid. Dit model maakt het duidelijk hoe het is om hoogbegaafd te zijn. Voor PsychoseNet schreef ik er een artikel over.

De ervaring leert dat iemands hulpvraag niet zelden gaat om de vraag: ‘hoe weet ik of ik hoogbegaafd ben?’ maar om de vraag: ‘hoe kan ik mezelf begrijpen en hoe verhoud ik mij tot mijn omgeving zoals werk, vrienden en relaties?’.
Een goede identificatie van hoogbegaafdheid (NB ik schrijf bewust niet over diagnosticeren omdat hoogbegaafdheid geen stoornis, beperking of ziekte is) is van belang en zeer helpend.

Als je duidelijkheid wil krijgen of je kenmerken van hoogbegaafdheid hebt en antwoord wil krijgen op je vragen, adviseer ik je een gekwalificeerde en gespecialiseerde hoogbegaafdheidspecialist te benaderen.

Goed opgeleide professionals vind je bijvoorbeeld op de website van het KwaliteitsRegister Hoogbegaafdheid.
Op de website van het ECHA-netwerk vind je veel Specialisten Hoogbegaafdheid die met kinderen werken, en ook een aantal professionals die met volwassenen werken.
Op de website van het Landelijk Kennisnetwerk Psychiatrie en Hoogbegaafdheid (LKPHB) vind je geregistreerde ggz-professionals.

Ik hoop dat je richting vindt in je vraagstukken. Er zijn heel wat goede boeken geschreven en er worden ook veel artikelen en blogs online geplaatst.
Ik zou zeggen: lees je vooral in en als je je alleen voelt staan bij intense persoonlijke vraagstukken, kan je een hulpverlener zoeken die met je mee kan denken en je verder kan helpen.

Wijsheid en succes bij je ontdekkingsreis in hoogbegaafdheidsland.

Larinda Bok

Beantwoord door: Larinda Bok op 9 september 2024

Gerelateerd

Meer over

Hoogbegaafdheid
Neurodiversiteit

Lees ook