Goedendag,
Ik ben 21 jaar en heb vorig jaar (november), een eerste psychose gehad, welke gelukkig niet heel lang heeft geduurd.
Vanaf die tijd gebruik ik olanzapine. Ik heb afgebouwd van 10 mg naar uiteindelijk 5 mg. Ik werd duidelijk minder suf en meer actief. Ook bleven positieve symptomen uit.
Inmiddels gebruik ik (nu twee maanden) olanzapine met een dosering van 5 mg. Nog steeds geen positieve symptomen of manische symptomen, maar wel negatieve symptomen. Ik vind het lastig om initiatief te nemen, ik moet elke ochtend uit bed gepraat worden (en kom er steeds wat later uit), ik heb moeite om actief te zijn en moet daarvoor echt gemotiveerd worden. Als ik toch ga sporten ben ik nadien wel tevreden. Mijn emoties zijn erg vervlakt, er is weinig waar ik plezier aan beleef en ik ben ook in gewicht aangekomen.
Helaas ben ik tot op heden nog steeds niet onder behandeling, ik sta hiervoor op een wachtlijst. Wel hebben mijn ouders geregeld dat ik een mindfulness training volg en dat helpt echt. Verder ben ik weer gestart met mijn studie en volleybaltraining, al vind ik het moeilijk mij daarvoor te motiveren. Ik woon thuis, krijg veel steun en ben met mijn ouders goed in gesprek. Ook is er een terugvalpreventieplan gemaakt.
Volgens de psychiater heeft een lagere dosering van olanzapine bij mij geen effect meer, biedt het medicijn geen bescherming meer. Maar wat ik begrijp is dat dit per persoon juist heel verschillend kan zijn.
U geeft aan dat je bij medicatie moet zoeken naar de laagst mogelijke dosering. Wat is dan de laagst mogelijke dosering voor mij, gezien mijn leeftijd en situatie? Kan ik proberen om terug te gaan naar een dosering van 2.5 mg, of is dit per definitie dan altijd te laag?
Zoals gelezen op de site kunnen motivatieproblemen ook erger worden door medicatie. Gezien de situatie en mijn klachten, denk ik dat dit zo is bij mij. Daarom wil ik graag uitproberen om naar 2.5 mg olanzapine te gaan. Gezien de reactie van mijn behandelaar vind ik dit wel erg spannend, vandaar dat ik uw mening hierover vraag.
Alvast heel erg bedankt,
A.