Een tijdje geleden was ik helemaal gestopt met duloxetine, maar vanwege klachten is in overleg met de huisarts besloten om weer te beginnen. Om hiermee een beetje rust te creëren tot ik met een behandeling kan beginnen.
De huisarts heeft aanbevolen om 30 mg te nemen, maar dan om de dag omdat een lagere dosering niet beschikbaar is.
Ik heb altijd begrepen dat om de dag deze medicatie nemen te veel schommelingen geeft. Ik ben bang voor nog meer bijwerkingen als de medicatie niet juist gaat werken.
Met vriendelijke groet,
J.
Antwoord
Beste J.,
Om de dag medicatie innemen om de dosis te verlagen moet je niet doen! Zowel artsen als patiënten komen helaas nog steeds met enige regelmaat op dit idee. Dat is niet onbegrijpelijk want intuïtief lijkt het een goede manier om de dosering geleidelijk te verlagen. Maar hoe goedbedoeld zo’n advies ook is, het is niet juist en staat ook in geen enkele richtlijn of bijsluiter.
In het Multidisciplinair Document ‘Afbouwen SSRI’s & SNRI’s’ (https://bit.ly/2OLOBWY) dat in Nederland als een soort tijdelijke richtlijn voor afbouwen geldt, wordt om de dag slikken ook terecht afgeraden. Als je dit desondanks toch zou doen, dan loop je het risico dat je dan steeds opnieuw last zult krijgen van onttrekkingsverschijnselen, waardoor je steeds verder van huis raakt. DOE DIT DUS BESLIST NIET!
Als je na het stoppen met je duloxetine last hebt gekregen van klachten, dan is de kans groot dat dat onttrekkingsverschijnselen zijn. Om daar iets tegen te kunnen doen kan het al voldoende zijn om een lagere dosering van duloxetine te gaan gebruiken dan je eerder gebruikt hebt. Het is mogelijk dat een dosering van bijvoorbeeld 5 mg daarvoor al genoeg is. Als die 5 mg niet binnen een paar dagen effect heeft, dan kun je de dosis in overleg met je behandelaar nog wat verder verhogen. Als je merkt dat je klachten hierdoor verminderen, dan kun je een tijdje op die dosis blijven tot je je weer stabiel en sterk genoeg voelt om opnieuw te gaan afbouwen. Alleen moet je dat dan wel langzamer en geleidelijker doen dan je eerder had gedaan, omdat je nu weet dat dat voor jou (veel) te snel was. Zo’n geleidelijke en verantwoorde afbouw is goed mogelijk met behulp van taperingstrips die je behandelaar aan jou kan voorschrijven.
Zorg ervoor dat je wat hierboven staat allemaal in goed overleg met je behandelaar doet en laat dit antwoord ook aan je behandelaar lezen.
Hieronder vind je een aantal tips voor afbouw van medicatie van Prof. Jim van Os. Ik raad je aan om die rustig door te lezen, dan weet je daarna beter wat je zelf allemaal kunt doen om je medicatie verantwoord af te bouwen. Ik hoop voor jou dat dat zonder problemen zal lukken.
Met vriendelijke groet,
Peter
Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 27 augustus 2021