Antwoord
Hey E., dank voor je vraag!
Dat is een belangrijke en slimme vraag die je stelt. Je zoon wordt dus overgezet van paliperidon naar olanzapine, en je maakt je zorgen over de afbouw van paliperidon en de mogelijke onttrekkingsverschijnselen die daarbij komen kijken. En terecht! Want paliperidon – zeker na zo’n lange tijd van 10 jaar in depotvorm – kan behoorlijke ontwenningsverschijnselen geven als je het te snel afbouwt. Denk aan dingen als onrust, slapeloosheid, angst, en een terugkeer van psychotische klachten. Dus het is inderdaad iets om voorzichtig mee te zijn.
Nu vraag je je af: als je tegelijkertijd olanzapine opbouwt, maakt dat het afbouwen van paliperidon dan makkelijker, zodat je misschien wat minder hyperbolisch hoeft af te bouwen? Goede vraag! Het idee hierachter is dat olanzapine dan als het ware de afbouw van paliperidon opvangt. In de praktijk kan dit inderdaad helpen om de overgang soepeler te maken, omdat olanzapine ook een antipsychoticum is en dus het risico op psychotische terugval kan verminderen tijdens het afbouwen van paliperidon. Maar let wel, dat betekent niet dat je de afbouw van paliperidon ineens een stuk sneller kunt doen zonder risico op onttrekkingsverschijnselen.
Zie het als een dans – je wil dat de afbouw van paliperidon en de opbouw van olanzapine elkaar goed in balans houden, maar je moet de stappen wel blijven afstemmen op hoe je zoon zich voelt. Want ondanks dat olanzapine “dezelfde familie” van medicijnen is, hebben ze een andere werking op het brein. En het lichaam van je zoon moet wennen aan die nieuwe balans tussen neurotransmitters. Dus zelfs met de opbouw van olanzapine is het nog steeds belangrijk om de paliperidon voorzichtig en geleidelijk af te bouwen, liefst hyperbolisch.
En over hyperbolisch afbouwen gesproken, je kunt voor advies over taperingstrips altijd terecht bij de Regenboog Apotheek. Want ik snap dat het lastig kan zijn om die afbouw goed te timen, en taperingstrips kunnen dan een heel handige tool zijn om de dosering nauwkeurig en geleidelijk af te bouwen. Hou er wel rekening mee dat niet alle zorgverzekeraars die strips vergoeden.
Het is ook goed om in de gaten te houden hoe je zoon zich voelt tijdens de afbouw – niet alleen qua psychotische symptomen, maar ook qua stemming, slapen, energie, en eventuele lichamelijke klachten. Lifestyle speelt hier ook een grote rol: dingen zoals een goede nachtrust, gezonde voeding, en regelmatige beweging kunnen allemaal bijdragen aan een soepelere overgang van het ene middel naar het andere.
Dus in het kort: ja, het opbouwen van olanzapine kan helpen om het afbouwen van paliperidon makkelijker te maken, maar blijf toch voorzichtig met die afbouw en luister goed naar hoe je zoon zich voelt. Beter te traag afbouwen dan te snel, zeker na 10 jaar gebruik!
Hope this helps en kijk vooral bij de informatie hieronder, want er is nog veel meer over te zeggen, kijken en lezen!
Greetz Jim
EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN:
- Wil je alles weten over TRAUMA in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je alles weten over PSYCHOSE in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je alles weten over NEURODIVERSITEIT in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je alles weten over HOE GOEDE GGZ ERUIT MOET ZIEN in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kijk dan naar ons WEBINAR HOE MOET IK AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre, over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2. In dit webinar wordt uitleg gegeven over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deel 1 is vooral voor afbouwers; deel 2 vooral voor voorschrijvers. Beide delen duren ongeveer 40 minuten. Er is een inhoudsopgave die kan worden gebruikt om snel bepaalde delen van de uitleg te vinden of terug te kijken. Om de inhoudsopgave te zien moet het webinar vanuit YouTube worden bekeken en moet de beschrijving die YouTube geeft worden uitgeklapt. Met behulp van de instellingen in YouTube kan het webinar ook met (automatisch gegenereerde) ondertiteling worden bekeken.
- Wil je weten hoe het werkt met het maken van een DSM-DIAGNOSE VAN PSYCHOSE? Kijk dan mijn mini-college.
- Wil je weten waarom we op PsychoseNet KRITISCH ZIJN OP HET LABEL ‘SCHIZOFRENIE’ (of andere schizo-terminologie), en waarom we denken dat het beter kan worden vervangen door de term ‘psychosegevoeligheid’? Kijk dan mijn mini-college hierover.
- Als psychisch lijden niet het hebben van een DSM-diagnose is, met de suggestie dat er iets mis is “in je hoofd”, wat is het dan wel? Als je dat wil weten, kijk dan mijn mini-college: WAT IS PSYCHISCH LIJDEN en wat doe je eraan?
- Denk je over medicatieafbouw? Kijk dan EERST naar onze 33 TIPS OVER MEDICATIEAFBOUW op de website van PsychoseNet.
- Wil je een gratis advies op maat om AF TE BOUWEN MET EEN TAPERINGSTRIP? Maak gebruik van de mogelijkheid om een advies te vragen bij de Regenboogapotheek over hoe je af moet bouwen. Je krijgt dan via de mail een adviesformulier dat de huisarts alleen maar hoeft te ondertekenen voor de aanvraag van een taperingstrip conform het advies. Dit is reuzehandig want huisartsen vinden het vaak heel ingewikkeld om een taperingstrip voor te schrijven.
- Wil je benzodiazepinen afbouwen, eventueel via een ander middel zoals diazepam (Valium)? Gebruik hiertoe de KNMP-rekenhulp.
- Heb je een vraag over WELK ANTIDEPRESSIVUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antidepressiva? Kijk dan bij onze antidepressivakeuzetool.
- Heb je een vraag over WELK ANTIPSYCHOTICUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antipsychotica? Kijk dan bij onze antipsychoticakeuzetool.
- Wil je begrijpen dat er vijf fasen zijn in het proces van persoonlijk herstel? Kijk dan onze animatie hierover als een introductie.
- Ben je op zoek naar de JUISTE HULP? Kijk dan op de sociale kaart op PsychoseNet (MIND ATLAS).
- Ben je op zoek naar LOTGENOTENCONTACT BIJ MEDICATIEAFBOUW? Ga dan naar de Vereniging Afbouwmedicatie.
Beantwoord door: Jim van Os op 30 september 2024