Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe zorgen we dat onze zoon een onderhoudsdosering antipsychotica accepteert?

Vraag

Geachte heer Van Os,

Voor mijn psychosegevoelige zoon zal voor de derde keer een zorgmachtiging worden voorbereid, tenzij hij bereid is om medicatie te nemen. Tot ons grote verdriet heeft hij ruim twee maanden geleden besloten om alle contact met zijn familie voorgoed te verbreken. Daarmee zijn wij het contact volledig kwijt en voelen we ons machteloos. Gelukkig zit hij in ‘Begeleid Wonen’ en is FACT-Jeugd betrokken. Soms krijgen wij wel een korte update van FACT.

Men vertelt ons dat hij op een gegeven moment zal moeten accepteren dat hij een bepaalde onderhoudsdosering nodig heeft om een evenwichtiger leven te kunnen opbouwen.

Wat helpt psychosegevoelige mensen bij de acceptatie van medicatie op lange termijn? Met andere woorden: hoe kun je het patroon opbouwen-afbouwen doorbreken en daarmee nog meer schade voorkomen?

Kan ik als moeder in uw ogen nog iets doen om weer in contact te komen met mijn zoon of is het beter om zijn wens te respecteren?

Met vriendelijke groet,

Moeder van een zoon met psychosegevoeligheid

Antwoord

Beste Moeder,

Het leertraject naar stabiliteit kan moeilijk zijn, en sommige mensen hebben liever af en toe een psychose dan levenslang medicatie. Ik weet het, het is geen leven door onze bril bekeken, maar soms is het zo.

Wat kan helpen soms – ik neem aan dat psycho-educatie en Motivational Interviewing al is geprobeerd – is een herstelacademie en peer support. Binnen een herstelacademie kan hij wellicht van ervaringsdeskundigen horen waarom zij gekozen hebben voor medicatie, en daardoor geïnspireerd raken. Soms kan dit helpen.

Het is belangrijk om precies te snappen waarom hij geen medicatie wil. Er kan van alles onder zitten – tot en met seksuele bijwerkingen die vaak over het hoofd worden gezien – en hoe beter je dat begrijpt des te beter je samen kunt werken in een traject van ‘samen beslissen‘.

Kan je als moeder nog iets doen om weer in contact te komen met je zoon?

Respecteer zijn wensen, maar blijf beschikbaar. Hoewel het moeilijk is, kan het respecteren van zijn wens om afstand te nemen op dit moment het beste zijn. Laat hem echter weten dat je er altijd voor hem bent, mocht hij willen praten of hulp nodig hebben.

Zoek professioneel advies. Overweeg counseling of therapie voor jezelf. Dit kan je helpen omgaan met je eigen gevoelens en strategieën ontwikkelen om je zoon te ondersteunen.

Blijf in contact met het zorgteam. Hoewel ze misschien niet alle details met je kunnen delen vanwege vertrouwelijkheid, kunnen ze wel algemene updates en advies geven over hoe je je zoon het beste kunt ondersteunen.

Stuur brieven of kaarten. Zelfs als je zoon niet direct reageert, kan het weten dat je aan hem denkt en voor hem zorgt een positief effect hebben.

Hope this helps moeder, veel succes!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 17 oktober 2023

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Naasten
onderhoudsdosering
Psychosegevoeligheid

Lees ook