Sinds een paar weken hoor ik stemmen, iedere dag. Ze praten terug en geven dus antwoord. Ik kan het niet uit mijn hoofd krijgen.
Kan ik laten onderzoeken hoe dit is gekomen?
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Sinds een paar weken hoor ik stemmen, iedere dag. Ze praten terug en geven dus antwoord. Ik kan het niet uit mijn hoofd krijgen.
Kan ik laten onderzoeken hoe dit is gekomen?
Hey R., dank voor je vraag!
Dat je stemmen hoort en dat die met je lijken te praten, kan echt heel intens zijn, zeker als het pas net is begonnen. Het is lastig om te bevatten wat er precies gebeurt en waarom.
Eerst even dit: stemmen horen is iets wat best vaak voorkomt. Het klinkt misschien als iets heel bijzonders of vreemds, maar eigenlijk zijn er veel mensen die hier op een bepaald moment in hun leven mee te maken krijgen. Soms heeft het te maken met stress, slaaptekort, trauma, middelengebruik of een combinatie van die dingen. En ja, als je al eerder gevoelig bent geweest voor middelen zoals alcohol, cannabis of harddrugs, kan dat ook een rol spelen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het brein wat overprikkeld is geraakt of moeite heeft om dingen op een rijtje te houden. Dit betekent niet meteen dat je “gek” bent of een zware stoornis hebt – het kan ook gewoon een tijdelijke reactie zijn op wat je meemaakt.
Je vraagt je af hoe dit is ontstaan en of je dat kunt laten onderzoeken. Dat is zeker mogelijk! Er zijn verschillende manieren om hiermee aan de slag te gaan. Je zou bijvoorbeeld met een huisarts kunnen praten, die je kan doorverwijzen naar een ggz-instelling of specialist die ervaring heeft met dit soort klachten. Er bestaan ook ervaringsdeskundige stemmenhoorders die je kunnen helpen om te begrijpen wat er aan de hand is en hoe je ermee om kunt gaan. Je kunt hiervoor contact opnemen met Stichting Weerklank. Zij organiseren groepen waarin je kunt praten met anderen die ook stemmen horen.
Wat belangrijk is, is om te kijken naar de context waarin die stemmen zijn begonnen. Zijn er grote veranderingen geweest in je leven? Veel stress, misschien iets heftigs meegemaakt? Of heb je recent meer middelen gebruikt dan normaal? Het is geen verwijt, maar meer om je te laten zien dat je mogelijk wat aanwijzingen kunt vinden in wat er speelt.
Overigens, die stemmen – hoe vervelend of eng ze ook kunnen zijn – zijn niet per se een teken dat er iets “fout” is met jou. Vaak is het beter om te leren hoe je ermee kunt omgaan in plaats van ze koste wat kost weg te willen krijgen. Het kan helpen om de stemmen niet als vijanden te zien, maar eerder te begrijpen wat ze misschien willen zeggen. Dat klinkt misschien gek, maar veel mensen hebben baat bij die benadering.
En als het gaat om middelengebruik: misschien is dit een goed moment om te overwegen om wat rust te nemen van alcohol en drugs. Dat kan je brein wat meer stabiliteit geven. Als dat moeilijk is, zou je daar ook hulp bij kunnen zoeken, bijvoorbeeld via een verslavingskliniek of zelfhulpgroepen.
Tot slot, als de stemmen echt heel belastend zijn en je merkt dat ze je leven overnemen, dan is het slim om snel met een huisarts of psycholoog te gaan praten. Die kunnen samen met jou kijken wat er nodig is, of dat nu therapie, meer rust of iets anders is.
Hope this helps!
Greetz Jim