Antwoord
Beste S.,
Je hebt bijna drie maanden Xanax (alprazolam) gebruikt en wilt daar weer mee stoppen. Dat probeer je te doen door de Xanax retard tabletten van 0.5 mg te breken zodat je een halve dosering van 0.25 mg kunt gaan slikken. Om daarna vanaf die dosis te stoppen.
Je vraagt me of het mogelijk is of je na het verlagen van je dosis tot 0.25 mg klachten kunt krijgen zoals je die nu hebt.
Het antwoord op die vraag is een duidelijk JA.
Benzodiazepinen zoals alprazolam zijn bedoeld voor kortdurend gebruik, niet langer dan twee weken, omdat ze heel snel tot afhankelijkheid kunnen leiden. Die afhankelijkheid blijkt uit het optreden van onttrekkingsverschijnselen, zoals de klachten waar je nu last van hebt.
Wat je tegen die klachten kunt doen is op die 0.25 mg blijven, proberen om de klachten die je nu hebt te verdragen en wachten tot die minder worden. Probleem van deze aanpak is dat je niet weet of deze aanpak werkt en hoe snel de klachten zullen verminderen. Het is zelfs mogelijk dat ze nog erger worden.
Een andere en waarschijnlijk veel betere en snellere oplossing is om de dosis weer naar 0.5 mg te verhogen. Als je dat doet zullen de klachten die je nu hebt, als dat onttrekkingsverschijnselen zijn, waarschijnlijk snel minder worden.
Als dat gebeurt dan weet je zeker dat je nu last hebt van onttrekkingsverschijnselen en dan weet je ook wat je moet doen als je alsnog met je Xanax wilt stoppen, en dat is veel geleidelijker gaan afbouwen volgens een verantwoord zogenaamd hyperbolisch afbouwschema. Dat wil zeggen dat de stappen waar je de dosis mee verlaagt naar het einde toe steeds kleiner worden.
Met de beschikbare doseringen voor Xanax of voor generieke alprazolam kan je psychiater je niet goed helpen. Ook al omdat Xanax retard tabletten niet mogen worden gebroken (in de bijsluiter van Xanax retard tabletten 0.5 mg lees ik: “De Xanax Retard tabletten zijn tabletten met een langdurige afgifte. Deze tabletten moeten geheel worden doorgeslikt en mogen niet worden gekauwd, fijngemaakt of gebroken”.
https://www.geneesmiddeleninformatiebank.nl/Bijsluiters/h123612.pdf
Met behulp van taperingstrips, die je psychiater aan je kan voorschrijven, gaat verantwoord en op maat afbouwen wel.
Belangrijk bij een nieuwe afbouwpoging is dat je zelf tijdens het afbouwen goed oplet hoe dat voor jou gaat. Bij taperingstrips en stabilisatiestrips zit een zelfmonitoringformulier dat je daarbij helpt. Je moet dat één keer per dag invullen. Dat is niet moeilijk en kost je niet veel tijd. Als je dat doet dan help je jezelf en je behandelaar om te zien of het afbouwen goed blijft gaan of niet, zodat tijdig kan worden ingegrepen als het afbouwen voor jou te snel gaat.
Door zo te werken, samen en in goed overleg met je behandelaar, kun je dan als het ware samen een reis maken waarbij je behandelaar je zo goed mogelijk kan helpen om veilig aan het eind te komen. Hopelijk zonder onttrekkingsverschijnselen.
Ik hoop dat dit antwoord, dat je aan je psychiater kunt laten lezen, je zal helpen om snel iets aan je huidige klachten te kunnen doen.
Vriendelijke groet,
Peter
Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 1 oktober 2020