Wat is er nodig zodat Open Dialogue weer een reguliere behandelmethode wordt in de Nederlandse ggz?
Tom van Wel is sinds 2020 als psycholoog verbonden aan BuurtzorgT. Hij werkte ruim 30 jaar bij Altrecht, met name bij Vroege psychose ABC. Hij is betrokken bij Peer-supported Open Dialogue Nederland (POD NL). Voorts werkt hij als docent/trainer via BureauVanWel.
Wat is er nodig zodat Open Dialogue weer een reguliere behandelmethode wordt in de Nederlandse ggz?
Hallo B.,
Je vraagt wat er nodig is zodat Open Dialogue een reguliere methode wordt in de ggz? Heel goede vraag! Dat vraag ik mezelf ook geregeld af.
Misschien is wel het belangrijkste dat mensen zoals jij en jouw naasten dit steeds roepen!
Daarnaast gaat het waarschijnlijk om onze kijk op mensen die problemen met het leven hebben. We zouden deze mensen kunnen benaderen als mensen die ‘gerepareerd’ moeten worden door deskundige professionals die precies weten hoe deze mensen moeten leven. Open Dialogue werkt anders: de wijsheid over wat het beste werkt voor iemand met problemen met het leven, zit in principe bij deze persoon zelf en bij zijn naasten. Als we een vrije ruimte creëren en samen in gesprek gaan en zoveel mogelijk alle stemmen horen, kan deze wijsheid tot zijn recht komen. De inbreng van deskundigen kan hierbij een van de stemmen zijn.
Jouw vraag is heel logisch: wat raar dat we dit niet al standaard zo doen.
Misschien is het bedreigend voor de huidige deskundigen dat niet zij maar de mensen zelf de meest deskundigen zijn over hun eigen leven? Ik weet het niet.
Wat denk jij eigenlijk zelf?
Groeten,
Tom