Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Femke is werkzaam op het gebied van arbeidsbemiddeling en re-integratie. Ze is manager werkzoekenden dienstverlening bij het UWV. Ze is afgestudeerd in de psychologie en psycholoog (afstudeerrichting Klinische-en gezondheidspsychologie). Femke is familielid van mensen met een psychosegevoeligheid.

Zou een opleiding tot ervaringsdeskundige haalbaar zijn voor mij?

Vraag

Hallo Femke,

Ik ben me aan het oriënteren op het vlak van ervaringsdeskundigheid. Heel graag wil ik aan de slag, maar ik vind het moeilijk om een keuze te maken. Ik ben zo’n 23 jaar uit het arbeidsproces. Kreeg destijds verschillende diagnoses, waaronder ‘bipolaire stoornis‘.

Sinds een aantal jaren ben ik stabiel, en ik voel me hersteld. Ik heb ontzettend veel meegemaakt, binnen maar ook buiten de psychiatrie . Ik volg cursussen bij een herstelacademie en binnenkort krijg ik ook een training voor gastdocent. Dit lijkt mij erg leuk en zinvol. Het is vrijwilligerswerk. Ik ben 56 jaar en ik wil geen mbo- of hbo-opleiding meer volgen. Een opleiding via het stap-budget blijkt moeilijk haalbaar. Ik heb gelezen over Howie the Harp, opleiding en stage middels een re-integratietraject. Volgende week ga ik naar een informatiebijeenkomst.

Maar de vraag is of ik dit laatste aan zou kunnen, na zoveel jaren arbeidsongeschiktheid. Misschien is het beter om nog een jaar vrijwilligerswerk te doen en dan nog eens te kijken, maar ik wil zo graag serieus aan de slag. Toch ben ik ook wat angstig en onzeker over mijn belastbaarheid.

Heb je misschien tips?

Bedankt alvast voor je antwoord.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste C.,

Wat dapper van je dat je weer toe wilt treden tot de arbeidsmarkt. Heel logisch en begrijpelijk dat je dit ontzettend spannend vindt na zo’n lange tijd (dat is heel normaal) en dat het twijfels oproept.

Wat betreft een re-integratietraject is dit wel een goede keuze, omdat juist zij begrip hebben voor je situatie. Zij zijn gespecialiseerd en kunnen je goed helpen met je onzekerheden en het rustig opbouwen van je belastbaarheid. Stel vooral al je vragen bij de informatiebijeenkomst. Benader alles stap voor stap en bekijk per stap hoe dat gaat.

Een traject is heel spannend, maar kan juist ook positieve energie geven. Bij terugkomst op de arbeidsmarkt, ook bij vrijwilligerswerk, hoor ik vaak dat men het heel fijn vindt om weer onder collega’s te zijn en midden in de maatschappij te staan.

Ik wens je veel succes en zoals gezegd, bekijk het stap voor stap. Dan komt het sowieso goed, want dan kun je doen wat voor jou past.

Hartelijke groet,

Femke

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Femke op 2 april 2023

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook