Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is er een geschikte opnameplek voor mijn zoon?

Vraag

Beste Jim,

Mijn zoon van twintig kampt met depressieve klachten sinds zijn vijftiende jaar. Hij heeft ook suïcidale periodes gehad. Daarnaast heeft hij last van angsten en paniekaanvallen, en heeft hij een laag zelfbeeld.

Er is wel hulpverlening geweest, maar tot op heden niet succesvol. Dit heeft ook deels te maken met het feit dat hij de hulp afhoudt als het te spannend wordt. We lopen vast op dit moment.

Hij wil graag tips over een plek waar hij opgenomen kan worden om de cirkel te doorbreken. Hij is vanuit een soort zelfmedicatie begonnen met blowen, maar wil eigenlijk van het onderliggende gevoel af.

Heeft u advies voor ons?

Dank u wel.

Antwoord

Hey P., dank voor je vraag!

Je zoon zit duidelijk in een pittige periode, en die mix van depressieve klachten, angst en het blowen uit zelfmedicatie maken het allemaal behoorlijk complex. Wat ik vaak zie bij jongeren zoals je zoon, is dat er eigenlijk een diepere zoektocht gaande is naar manieren om met dat zware, onderliggende gevoel om te gaan. Het blowen kan in eerste instantie een manier lijken om dat gevoel te verzachten, maar werkt uiteindelijk meestal als een valstrik – een soort schijnoplossing die de ellende vaak alleen maar versterkt.

Een plek waar hij opgenomen kan worden en uit de cirkel kan stappen, kan zeker een goede optie zijn, maar het hangt er echt van af wat voor soort ondersteuning hij bereid is toe te laten. Aangezien hij eerder hulp afhoudt als het te spannend wordt, zou een plek waar ze heel persoonsgericht werken en niet te snel in ‘grote stappen’ willen denken, passend kunnen zijn. Soms kan een opname in een kliniek waar naast behandelaars ook ervaringsdeskundigen werken, echt verschil maken. Ervaringsdeskundigen zijn vaak zelf door diepe dalen gegaan en kunnen op een andere manier met hem praten, zonder dat hij het gevoel heeft meteen van alles te moeten. Ze bieden een ‘social holding’, zoals we dat noemen – een soort steun vanuit gelijkwaardigheid, zonder directe druk.

Een locatie waar hij ook op een andere manier zijn lijf kan leren gebruiken, zoals lichaamsgerichte therapieën, mindfulness en misschien zelfs trauma-release oefeningen, zou ook heel goed kunnen passen. In plaats van enkel te focussen op gesprekken, kan hij dan eerst via het lichaam wat rust vinden en leren om de spanning letterlijk van zich af te schudden. Dit kan helpen om die diepere spanningen aan te pakken zonder dat het direct het hoofd moet zijn dat alles verwerkt – soms juist fijn als praten lastig is.

Verder is er de kliniek van “Yes We Can” een soort bootcampomgeving die vaak goed werkt bij jongeren. Ook zijn er de reizen van Steunpunt Avalon met een vergelijkbaar principe.

Je zou ook kunnen kijken naar een herstelgerichte plek waar ze oog hebben voor het individu en niet meteen met strikte protocollen werken. Denk aan instellingen die werken met resourcegroepen (een soort netwerk van steunfiguren om hem heen). Dat geeft hem een veilige omgeving waarin hij stukje bij beetje kan wennen aan hulp, en het blowen wellicht langzaam kan loslaten, als hij voelt dat er alternatieve manieren zijn om met zijn gevoelens om te gaan.

Praktisch gezien zou het kunnen helpen om de sociale kaart van PsychoseNet in te zien. Hier staan zorgverleners en klinieken die vaak op maat werken, met veel aandacht voor herstelgericht werken en ervaringsdeskundigheid. En als jullie een second opinion willen, kan dat in elk universitair medisch centrum, of soms zelfs binnen de huidige instelling (ook al klinkt dat gek). Veelal kom je dan toch bij iemand terecht die met een frisse blik kijkt.

Je zoon is misschien nog niet helemaal klaar voor hulp, maar het is duidelijk dat hij wel stappen wil zetten. Mocht hij het willen, kun je hem ook wijzen op een hersteldagboek of iets dergelijks – iets waar hij zijn gevoelens in kwijt kan zonder het meteen met iemand te delen. Een beetje als een privé-klankbord om toch ergens wat ruimte te creëren. Kleine stapjes, zodat hij niet meteen het gevoel heeft dat hij ‘alles’ moet aanpakken.

Hope this helps en kijk vooral bij de informatie hieronder, want er is nog veel meer over te zeggen, kijken en lezen!

Greetz Jim

EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN:

  • Wil je alles weten over TRAUMA in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over PSYCHOSE in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over NEURODIVERSITEIT in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over HOE GOEDE GGZ ERUIT MOET ZIEN in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kijk dan naar ons WEBINAR HOE MOET IK AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre, over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2. In dit webinar wordt uitleg gegeven over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deel 1 is vooral voor afbouwers; deel 2 vooral voor voorschrijvers. Beide delen duren ongeveer 40 minuten. Er is een inhoudsopgave die kan worden gebruikt om snel bepaalde delen van de uitleg te vinden of terug te kijken. Om de inhoudsopgave te zien moet het webinar vanuit YouTube worden bekeken en moet de beschrijving die YouTube geeft worden uitgeklapt. Met behulp van de instellingen in YouTube kan het webinar ook met (automatisch gegenereerde) ondertiteling worden bekeken.
  • Wil je weten hoe het werkt met het maken van een DSM-DIAGNOSE VAN PSYCHOSE? Kijk dan mijn mini-college.
  • Wil je weten waarom we op PsychoseNet KRITISCH ZIJN OP HET LABEL ‘SCHIZOFRENIE’ (of andere schizo-terminologie), en waarom we denken dat het beter kan worden vervangen door de term ‘psychosegevoeligheid’? Kijk dan mijn mini-college hierover.
  • Als psychisch lijden niet het hebben van een DSM-diagnose is, met de suggestie dat er iets mis is “in je hoofd”, wat is het dan wel? Als je dat wil weten, kijk dan mijn mini-college: WAT IS PSYCHISCH LIJDEN en wat doe je eraan?
  • Denk je over medicatieafbouw? Kijk dan EERST naar onze 33 TIPS OVER MEDICATIEAFBOUW op de website van PsychoseNet.
  • Wil je een gratis advies op maat om AF TE BOUWEN MET EEN TAPERINGSTRIP? Maak gebruik van de mogelijkheid om een advies te vragen bij de Regenboogapotheek over hoe je af moet bouwen. Je krijgt dan via de mail een adviesformulier dat de huisarts alleen maar hoeft te ondertekenen voor de aanvraag van een taperingstrip conform het advies. Dit is reuzehandig want huisartsen vinden het vaak heel ingewikkeld om een taperingstrip voor te schrijven.
  • Wil je benzodiazepinen afbouwen, eventueel via een ander middel zoals diazepam (Valium)? Gebruik hiertoe de KNMP-rekenhulp.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIDEPRESSIVUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antidepressiva? Kijk dan bij onze antidepressivakeuzetool.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIPSYCHOTICUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antipsychotica? Kijk dan bij onze antipsychoticakeuzetool.
  • Wil je begrijpen dat er vijf fasen zijn in het proces van persoonlijk herstel? Kijk dan onze animatie hierover als een introductie.
  • Ben je op zoek naar de JUISTE HULP? Kijk dan op de sociale kaart op PsychoseNet (MIND ATLAS).
  • Ben je op zoek naar LOTGENOTENCONTACT BIJ MEDICATIEAFBOUW? Ga dan naar de Vereniging Afbouwmedicatie.
  • Ben je op zoek naar traumawebsites, kijk dan op traumanet of stichting trauma en dissociatie.
Beantwoord door: Jim van Os op 1 november 2024

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
Behandeling
Depressie

Lees ook