Antwoord
Beste F.,
Overstappen van een antidepressivum op een ander antidepressivum moet zorgvuldig gebeuren om klachten door de overstap zoveel mogelijk te voorkomen. Om dat zo goed mogelijk te laten verlopen moet in jouw geval de paroxetine geleidelijk worden afgebouwd en de duloxetine geleidelijk worden opgebouwd, op zo’n manier dat het effect van de paroxetine en de duloxetine tijdens de overstap voor jou gelijk blijft.
Hiervoor moet rekening worden gehouden met de snelheid waarmee de paroxetine en de duloxetine weer uit je lichaam verdwijnen. Dat is best ingewikkeld. Paroxetine verdwijnt heel snel weer uit je lichaam, terwijl dat bij duloxetine 3 tot 6 keer zo langzaam gaat. Of het door jouw behandelaar voorgestelde switchschema hier voldoende rekening mee houdt kan ik niet goed beoordelen. Wel weet ik dat er bij zo’n switch, zeker bij overstappen van paroxetine op een ander middel, gemakkelijk ongewenste onttrekkingsverschijnselen kunnen optreden.
Om het voor behandelaars makkelijker en voor patiënten veiliger te maken om de overstap zo goed mogelijk te laten verlopen zijn daarom inmiddels switchstrips ontwikkeld. Daarmee kan de overstap zo verantwoord mogelijk in 28 dagen worden gemaakt. Door tijdens de switch iedere dag het bijgeleverde zelfmonitoringformulier in te vullen help je jezelf en je behandelaar om te zien hoe goed de switch gaat.
Probleem voor jou en je behandelaar hierbij is dat er voor duloxetine geen taperingstrips zijn, waardoor het voor de apotheker lastiger zal zijn om een switchstrip hiervoor te maken. Het kan voor je behandelaar echter de moeite zijn om naar de mogelijkheden hiervoor te informeren.
Iets anders wat ik je naar aanleiding voor wil leggen is waarom je behandelaar je op een ander antidepressivum wil laten overstappen. Je schrijft dat paroxetine onvoldoende helpt. Hoe zeker is het dan dat een ander antidepressivum beter zal helpen? Uit onderzoeken waarin allemaal verschillende antidepressiva met elkaar worden vergeleken blijkt namelijk iedere keer dat ze allemaal ongeveer dezelfde beperkte effectiviteit hebben. Er moeten 8 tot 9 mensen een antidepressivum gebruiken om er daarvan één ook echt te laten profiteren. Het kan zijn dat jij die ene bent, maar het is dus ook mogelijk dat dat niet zo is.
Omdat we dit niet (kunnen) weten is het gaan gebruiken van een antidepressivum een keus. Je kunt daarvoor kiezen door nog een ander antidepressivum (in dit geval duloxetine) te proberen, maar misschien is het voor jou ook mogelijk om te zoeken naar andere manieren om iets aan je problemen te gaan doen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een vorm van psychologische hulp.
Mocht je kiezen voor zo’n andere oplossing, dan is het zaak om je paroxetine op een verantwoorde manier geleidelijk af te bouwen. Vooral ook omdat je zelf schrijft dat je gevoelig bent voor bijwerkingen en onttrekkingsverschijnselen. Met behulp van afbouwmedicatie die je behandelaar aan jou kan voorschrijven is dat praktisch heel goed mogelijk.
Laat je behandelaar dit antwoord lezen en bespreek hoe jullie samen jouw problemen aan gaan pakken. Ik hoop dat dat je zal helpen om iets aan je huidige klachten te kunnen doen.
Met vriendelijke groet,
Peter
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 20 maart 2022