Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Waar vind ik positieve verhalen over de afbouw van venlafaxine?

Vraag

Beste Peter,

Vanaf donderdag ga ik verder met mijn afbouw van de venlafaxine. Ik kom van 225 mg en zit nu nog op 150 mg. We gaan in 6 maanden (of langer) afbouwen naar nul mits mijn lijf het aankan.

Ik ben zo stom geweest om alle ‘horrorverhalen’ over afbouw te lezen. Ik vind weinig positieve verhalen over afbouwen door middel van taperingstrips.

Wat is jouw ervaring met de strips en kun je mij een beetje geruststellen?

Mijn depressie heb ik aangepakt en ik ben in behandeling bij een acupuncturist/natuurgenezer. Tevens sport ik veel en onderneem ik weer veel, maar ik voel nog bitter weinig blijheid en vreugde. Ik denk dat het door de dosering venlafaxine komt. Maar gelukkig heb ik geen angsten meer, is mijn lijf meer in balans en zijn mijn problemen nagenoeg opgelost.

Ik zou graag positieve verhalen willen lezen. Is er een website of forum waarop dat kan?
En ik wil graag jouw mening over onze aanpak ten aanzien van het afbouwen.

Vriendelijke groet en dank!

Antwoord

Beste C.,

Je schrijft dat je je venlafaxine vanaf 150 mg in 6 maanden wilt gaan afbouwen met behulp van taperingstrips maar dat je door het lezen van allerlei ‘horrorverhalen’ ook wel bang bent om dat te gaan doen. Je vraagt of ik je gerust kan stellen en of je ergens ook positieve verhalen over afbouwen kunt lezen. En je wilt mijn mening over de manier waarop je onder begeleiding van en samen met je huisarts en je therapeut met je venlafaxine wilt gaan stoppen.

Ik begin met de aanpak waarvoor jullie hebben gekozen. Die lijkt me heel verstandig, als je er tenminste voor zorgt dat je tijdens het afbouwen bijhoudt hoe dat voor jou gaat. Dat kan vrij eenvoudig door gebruik te maken van het zelfmonitoringformulier dat bij iedere taperingstrip zit. Dat moet je één keer per dag invullen en dat kost niet veel tijd. Als je dat doet dan zul je zien dat je op tijd in de gaten hebt als het afbouwen voor jou te snel gaat. Dat merk je doordat je klachten begint te krijgen. Door dat formulier in te vullen help je jezelf en je behandelaar om het afbouwen zo goed mogelijk te laten verlopen.

Als je tijdens het afbouwen klachten krijgt dan hangt het van de ernst af wat je dan het beste kunt doen. Omdat je heel geleidelijk afbouwt zullen klachten waarschijnlijk niet meteen heel erg zijn. Dat geeft jou en je behandelaar de gelegenheid om te bespreken wat volgens jullie het verstandigst is om te doen. Dat kan zijn dat je toch doorgaat met afbouwen omdat je vindt dat de klachten zo licht zijn dat je daar wel mee om kunt gaan. Je kunt bij beginnende klachten ook een kleine ‘pauze’ nemen door een tijdje op dezelfde dosis te blijven (dat noem je stabiliseren) zodat je klachten weer kunnen verdwijnen voordat je weer verder gaat met afbouwen. Doorgaan met afbouwen in een langzamer tempo is ook een mogelijkheid.

Wat belangrijk is om te weten, voor jou en voor je behandelaar(s), is dat je niet van tevoren kunt weten hoe het afbouwen voor jou zal gaan. En dat dat ook niet erg is, omdat jullie de mogelijkheid hebben om het afbouwschema aan te passen als dat nodig blijkt te zijn. Weten dat dat mogelijk is zal je hopelijk minder bang maken voor het afbouwen.

Dat er zoveel ‘horrorverhalen’ zijn over afbouwen komt doordat behandelaars tot nog toe nooit de mogelijkheid hebben gehad om hun patiënten voldoende geleidelijk te laten afbouwen. Dat was zo omdat de medicatie (de lagere doseringen) die daarvoor nodig zijn door farmaceutische bedrijven nooit zijn geleverd. Daardoor hebben patiënten in de praktijk altijd veel te snel moeten afbouwen. Dankzij de taperingstrips is het nu eindelijk praktisch mogelijk om wel verantwoord en op maat af bouwen. Ik denk en hoop dat hierdoor al die ‘horrorverhalen’ in de toekomst steeds minder zullen worden.

Als je positieve verhalen over afbouwen met taperingstrips wilt lezen dan kun je die bijvoorbeeld vinden in het rapport “Verantwoord afbouwen mogelijk maken” dat in januari 2018 door de Vereniging Afbouwmedicatie aan de Vaste Kamercommissie van VWS is aangeboden. In dit rapport vind je meer dan 350 ervaringen van patiënten die taperingstrips hebben gebruikt en meer dan 70 ervaringen van artsen die ze hebben voorgeschreven. Je kunt het rapport hier lezen:

https://verenigingafbouwmedicatie.nl/wp-content/uploads/2018/01/VA2018_Verantwoord_afbouwen_mogelijk_maken.pdf.

Samengevat denk ik dat de aanpak die je hebt afgesproken heel verstandig is, en dat je daar vertrouwen in kunt hebben. Ik hoop dat je met dit antwoord, dat je aan je huisarts kunt laten lezen, geholpen bent en dat het je zal lukken om zonder veel problemen helemaal met je venlafaxine te stoppen.

Vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 14 oktober 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
venlafaxine

Lees ook