Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Is Preventieve Cognitieve Therapie aan te bevelen bij depressie?

Vraag

Beste Clara,

Ik lijd aan recidiverende depressies. Bij mij altijd een combinatie van angst en depressie.

Ik ben nu een tijd in behandeling bij een psychiater. Ik ben bezig met het laatste gedeelte van het traject:  een antidepressivum-switch. Ook ben ik bezig met een reïntegratietraject om over een tijdje weer te gaan solliciteren naar passend betaald werk. Ik ben wel altijd vrijwilligerswerk blijven doen en ik heb intensieve mantelzorg verleend aan mijn hoogbejaarde ouders.

Eigenlijk is de grootste angst in mijn leven, de angst voor terugval in angst en depressie. Bij een life event speelt altijd de dubbele angst, zorgen om het life event en zorgen dat de depressie weer de kop opsteekt. Ik heb ook meegemaakt dat de depressie doorbrak ondanks het gebruik van antidepressiva. Dit alles zorgt bij mij voor weinig vertrouwen in mijn stressbestendigheid.

Ik meen zeer gezond te leven, en op de traumatische effecten van mijn vier depressies na heb ik geen significant trauma in mijn leven gekend. Angst en depressie komt veel voor in mijn familie.

Nu las ik over Preventieve Cognitieve Therapie (PCT). Ik heb hier veel belangstelling voor.

Denk je dat PCT van toegevoegde waarde kan zijn voor mij? Of is er een andere therapie die je kunt aanbevelen?

Hartelijk dank alvast.

Antwoord

Beste P.,

Preventieve Cognitieve Therapie (PCT) is een vorm van cognitieve gedragstherapie, speciaal ontwikkeld voor de eerste lijn om terugval in een depressie te voorkomen. Het kan individueel maar ook in groepsverband worden aangeboden door getrainde therapeuten, en er is ook een zelfhulpvariant die door POH-GGZ via de huisarts kan worden geboden. Onderzoek laat zien dat het werkt over een langere periode. Onderzoek gaat altijd over groepen, garantie dat het ook bij jou werkt is bij geen enkele behandeling 100%, maar de kans is er zeker.

Wat mogelijk ook zou kunnen aansluiten is interpersoonlijke psychotherapie (IPT). IPT gaat ervan uit dat de mens andere mensen nodig heeft om zich goed te voelen. De therapie zal zich dus richten op een interpersoonlijk aandachtsgebied en interpersoonlijke uitdagingen. Het omgaan met life events, zowel negatief als positief, kunnen invloed hebben op terugval. IPT kan hierin beschermend werken.

Daarnaast kan een herstelwerkplaats/academie, waar aan mentale weerbaarheid wordt gewerkt samen met lotgenoten en ervaringsdeskundigen, een waardevolle aanvulling zijn op ggz-behandelingen. En soms zelfs beter werken. Samen met mensen aan herstel werken die van binnenuit weten wat angst en depressie is, kan begrip en hoop geven op een andere wijze dan waarop reguliere hulpverleners dat kunnen. Terugkerende klachten kunnen inderdaad een aanslag zijn op je zelfbeeld en zelfvertrouwen en daarin kan lotgenotencontact echt verschil maken.

Hopelijk kom je hier verder mee.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Clara Koek op 13 februari 2023

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
Behandeling
cognitieve therapie
Depressie

Lees ook