Hallo,
Ik heb ooit in een bijsluiter van Zyprexa gelezen dat je psychoses door Zyprexa kan krijgen. Klopt deze informatie?
Komt dit voor bij een bepaalde overdosering? Wat denkt u?
Groet,
J.
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Hallo,
Ik heb ooit in een bijsluiter van Zyprexa gelezen dat je psychoses door Zyprexa kan krijgen. Klopt deze informatie?
Komt dit voor bij een bepaalde overdosering? Wat denkt u?
Groet,
J.
Hey J., dank voor je vraag!
Je haalt hier een interessante en ook best wel belangrijke kwestie aan. Zyprexa (of olanzapine, zoals de werkzame stof heet) is in de eerste plaats een antipsychoticum. Het is dus bedoeld om psychotische symptomen te verminderen. Dat gezegd hebbende, kan het in hele zeldzame gevallen bijwerkingen geven die juist op psychotische klachten lijken. Dit komt dan vaak doordat het brein een soort rebound-effect krijgt, bijvoorbeeld na een abrupte stop of snelle dosisverlaging.
Wat betreft overdosering: ja, bij te hoge doseringen kunnen bijwerkingen optreden zoals verwardheid, waanachtige gedachten of zelfs hallucinaties. Dit heeft vaak te maken met hoe het medicijn inwerkt op de hersenreceptoren. Bij een te hoge dosering kan het normale evenwicht worden verstoord, en dat kan rare dingen veroorzaken – alsof het medicijn zijn eigen werking een beetje tegenwerkt.
Maar eerlijk is eerlijk: dit is echt zeldzaam. Meestal zie je deze effecten eerder bij verkeerd gebruik (zoals plotseling stoppen of een te snelle verhoging) dan bij een normale, stabiele dosering. Als je ergens mee zit over je eigen gebruik, kun je dit altijd overleggen met je behandelaar. Of als je denkt aan afbouwen, kijk dan zeker naar de 33 tips voor het afbouwen van medicatie. En voor heel precieze adviezen over bijvoorbeeld taperingstrips kun je een afbouwadvies aanvragen bij de Regenboog Apotheek.
Wat ik je vooral wil meegeven: als je twijfelt of iets voelt niet goed, dan is het altijd beter om even te sparren met je arts. En als je merkt dat je je zorgen maakt over dingen als onttrekkingsklachten of bijwerkingen, weet dan dat je die vaak kunt aanpakken met een combinatie van een goed afbouwplan én wat lifestyle-aanpassingen, zoals goede voeding, beweging en stressvermindering.
Hope this helps en kijk vooral verder bij de informatie hieronder, want er is nog veel meer over te lezen en ontdekken. Als je nog meer vragen hebt, stel ze gerust. En je kunt ook altijd terecht op de chat.
Greetz Jim
NB Bespreek verandering van medicatie altijd eerst met je voorschrijvende arts, ga niet alleen dingen zitten veranderen, dat is niet de bedoeling van mijn adviezen. Bedenk je dat mijn adviezen altijd van algemene aard zijn – je kunt ze niet zonder meer op jezelf van toepassing achten, dat kan pas na overleg met je behandelaar of huisarts. Ik heb je immers niet persoonlijk onderzocht.
EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN: