Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Psychose in de gevangenis

Vraag

Mijn vriend zit in de gevangenis en zit in psychose. Ik steun hem en laat hem zoveel mogelijk praten tijdens het bezoekuur.

Wat kan hij doen in de momenten dat hij alleen in zijn cel zit? Het is alsof er hem dan iets overneemt? Weet U soms raad? Hij krijgt geen psychologische hulp en ook geen medicatie. Hij zit met verschillende trauma’s en wil geen medicijnen en gelooft niet dat een gesprek met psychologe kan helpen. Hij denkt constant om uit het leven te stappen en heeft het erg zwaar.

Het enige wat hem tegenhoud is onze liefde, maar op de momenten dat hij wordt overgenomen weet hij niet of hem dat nog voldoende kan helpen om hier door te komen.

Hebt u raad voor ons?

Antwoord

Dit is een nare en moeilijke situatie. Goed dat je je vriend vaak bezoekt en hem je aandacht geeft om zijn verhaal te doen.

De omgeving van een gevangenis maakt het natuurlijk moeilijk om hem nog meer tot steun te zijn dan je al doet. Als er sprake is van somberheid, suïcidaliteit of psychose, moet een gevangenisarts hiernaar kijken en eventueel verdere hulp inroepen. Dat is in Nederlandse gevangenissen goed geregeld.

Misschien kun je je vriend hiervoor motiveren, ondanks zijn reserve tegen psychologische hulp.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 39
Beantwoord door: Ralph Kupka op 1 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook