Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mijn psychosegevoelige zoon vertrouwt de ggz niet meer, wat kan ik doen?

Vraag

Mijn zoon heeft vijf maanden geleden een psychose gehad, sindsdien gebruikt hij antipsychotica. Vanwege bijwerkingen heeft hij verschillende soorten geprobeerd, maar op dit moment neemt hij olanzapine.

Gisteren is hij naar een psycholoog geweest waar hij gedragstherapie krijgt. Hij heeft verteld dat hij heel bang is om afgeluisterd te worden en nu staat zijn geheim (complotten) in zijn zorgdossier!

Hij is nu weer helemaal terug bij af, heel veel roken en heel erg onrustig (hij kan het niet loslaten).

Over twee weken zou hij met ons meegaan op vakantie en daar heeft hij ook erg veel zin in, even een andere omgeving.

Er is vanaf januari veel gebeurd: psychose, vrouw heeft hem verlaten, huis staat te koop, hij woont weer bij ons (zijn ouders).

Maar zijn geheim, wat uiteindelijk de wanen zijn maar voor hem werkelijkheid, heeft hij in vertrouwen verteld, en nu vertrouwt hij ook de ggz niet meer. We hebben al naar de casemanager gebeld en ze zou het opnemen maar het leed is al geleden.

Ik vind het zo jammer, hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Vriendelijke groet,

Een bezorgde moeder

Antwoord

Beste G.,

Zwaar…

Je hebt steun nodig, het beste van andere moeders die in soortgelijke situaties verkeren.

Ben je in contact met lotgenoten via Ypsilon?

Laat je verder niet teveel uit het veld slaan door het feit dat er waanachtige belevingen zijn. Veel belangrijker is: wat kan hij nog wel en wat gaat er nog goed? Het is bijvoorbeeld heel erg goed dat hij naar de psycholoog gaat en daar überhaupt iets zegt over zijn belevingen. Dit is gunstig voor de prognose. Ook het feit dat hij zich verheugt op de vakantie – goed teken!

Verder kan het soms helpen als er een “buddy” is voor hem die begrijpt wat psychose is, en hem kan helpen met wat wel nog kan c.q. goed gaat. Een herstelcoach bijvoorbeeld.

Soms regelen mensen dit zelf via een PGB – maar de vraag is natuurlijk of dat kan in jullie geval. Wel iets om te onderzoeken, denk ik.

Hope this helps…

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 19 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook