Antwoord
Hey J.,
Dank voor je vragen!
De website besteedt meer aandacht aan neurodiversiteit als thema, omdat alles met alles verweven is en veel mensen met psychosegevoeligheid zich ook herkennen in aspecten van neurodiversiteit.
In de aard zijn wij als mensen allemaal tot op zekere hoogte (bipolair)stemmingsgevoelig, psychosegevoelig, angstgevoelig en neurodivers.
Naast een reeks gevoeligheden komen we als mensen ook met een reeks talenten.
Afhankelijk van je omgeving en je levensloop kom je in aanraking met je gevoeligheden en je talenten, liefst zodanig dat je gevoeligheden je niet in de weg zitten en je talenten kunnen floreren.
Diagnosen in de ggz hebben heel erg de neiging om dysfunctioneel te zijn want het geeft aanleiding tot een “stoornisme” cultuur.
De vraag zou niet moeten zijn: “wat heb ik?”, maar: “wat is voor mij een zinvol bestaan en hoe ga ik dat bereiken met mijn mix van gevoeligheden en talenten?”.
Hoogbegaafdheid valt binnen het spectrum van neurodiversiteit omdat het een unieke manier van denken en waarnemen vertegenwoordigt. Terwijl hoogbegaafde individuen vaak buitengewone intellectuele capaciteiten hebben, kunnen ze ook tegen uitdagingen aanlopen die vergelijkbaar zijn met die van andere neurodivergente personen, zoals moeite met sociale interacties, verveling in reguliere onderwijssituaties, en emotionele intensiteit.
Het begrip van hoogbegaafdheid binnen de context van neurodiversiteit helpt om deze kenmerken te erkennen als onderdeel van de normale variatie in menselijke hersenontwikkeling, en benadrukt het belang van ondersteuning en accommodaties die tegemoetkomen aan de unieke behoeften van hoogbegaafde personen.
Hope this helps!
Greetz Jim
Beantwoord door: Jim van Os op 30 juni 2024