Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Een anti epilepticum bij bestaande medicatie toevoegen. Is dat een goed idee?

Vraag

Onze dochter krijgt Solian. Eindelijk een middel dat lijkt aan te slaan: Realiteitszin, ondernemingszin, toekomstplannen, aanspreekbaarheid, het komt terug. Er wordt echter temesta toegevoegd. Ook effexor.

Als alternatief voor de temesta wordt nu depakine overwogen, temesta zou verslavend zijn en niet blijven werken aan deze dosis. Zijn er geen niet verslavende andere angstremmers, die vergelijkbaar aan temesta werken?

Wij deinzen ervoor terug om naar depakine te gaan gezien de nevenwerkingen en misschien zet de verbetering door zonder de temesta te moeten verhogen… Zijn er sterke pro’s om voor depakine te gaan?

Wij begrijpen ook niet goed welk juist het motief is van de dokters om dit middel voor te stellen (met een zekere aarzeling van hun kant ook). Wat doen? Welke vragen stellen aan de dokter? Waar op letten? Hoe kunnen wij hier meedenken?

Antwoord

Beste moedervan,

Als het met Solian beter gaat, en ze heeft ook een antidepressivum, dan weet ik niet of depakine toevoegen een goed idee is. Mijn regel is dat als je iemand meer dan twee verschillende medicaties geeft je eigenlijk niet meer weet wat je doet.

Het lijkt er op dat men alles via medicatie denkt te kunnen doen en weinig aandacht heeft voor psychotherapie, ervaringdeskundigheid cq herstelwerkgroepen, zelfmanagement om met stemmingswisselingen om te gaan, werk, opleiding, etc., Mijn gevoel is dat deze artsen gewend zijn nogal wilde medicatiecocktails te gebruiken (met een mooi woord: polyfarmacie), als ware alchemisten, maar of ze werkelijk weten wat ze doen betwijfel ik. Ik zou ze hier dus eens kritisch over bevragen, met name welke medische richtlijn dit voorschrijfgedrag ondersteund.

Beter worden van psychose is een leerproces, niet een medicatieproces.

De temesta kan sowieso alleen maar tijdelijk zijn. Solian is naast antipsychotisch ook een uitstekende angstremmer, dus waarom nog meer?

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
antipsychotica
benzodiazepinen
Medicatie

Lees ook