Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik neem quetiapine vanwege slaapproblemen en ben bang dat ik diabetes heb ontwikkeld, heeft u advies?

Vraag

Geachte heer Van Os,

Ik ben 51 jaar en bij mij is een paar jaar geleden een persoonlijkheidsstoornis (afhankelijke/ontwijkende persoonlijkheidsstoornis) vastgesteld.

Mijn hele leven slaap ik al heel erg slecht, wat mij kapot maakt. Omdat het dit voorjaar helemaal niet meer ging, heb ik van een psychiater quetiapine en escitalopram voorgeschreven gekregen.

Toen ik met quetiapine startte is mijn bloed niet gecontroleerd en daarna ook nooit. Nu lees ik dat de suikerstofwisseling verstoord kan raken door dit medicijn. Sinds ik het gebruik moet ik heel vaak plassen. Volgens mij is dat een symptoom van diabetes.

Kan het zijn dat ik nu diabetes heb gekregen van de quetiapine? Ik gebruik het sinds 30 april in een dosering van 50 mg per dag. Ondanks dat ik quetiapine gebruik gaat het nu toch weer heel slecht met slapen. Ik val na uren wakker liggen pas in slaap en ben ook weer heel erg vroeg wakker in de ochtend. Normaal functioneren lukt daardoor niet meer.

Ik denk zelf dat ik door de enorme hoeveelheid stress die ik heb als gevolg van de persoonlijkheidsstoornis niet kan slapen en kamp hier al 40 jaar mee.

Wat kan ik doen om hier iets aan te verbeteren? En wat is uw advies voor het afbouwen van de quetiapine? Ik zal mijn eigen psychiater deze vragen ook stellen, maar omdat ik het na 40 jaar met allerlei ineffectieve psychotherapieën, medicijnen en slaapgebrek ook niet meer weet, vind ik het fijn om een soort second opinion te hebben. Dank u wel daarvoor!

Met vriendelijke groet,

X.

Antwoord

Beste X.,

Een gericht medicatieadvies mogen wij online niet geven, maar ik kan wel een algemeen advies formuleren.

  1. Medicamenteuze behandeling van slapeloosheid is op de lange termijn meestal niet succesvol, tenzij de medicatie voor een onderliggend psychisch probleem werd voorgeschreven en niet de insomnie zelf.
  2. Testen op suikerziekte is goedkoop en effectief – dus ik zou het gewoon doen, is namelijk sowieso goed om te toetsen op middelbare leeftijd en gebruik van psychiatrische medicijnen. Dus gewoon doen.
  3. Angiotensin II-receptor blockers zols candesartan kunnen slapeloosheid veroorzaken – is daarnaar gekeken?
  4. SSRI’s zoals escitalopram kunnen bij 10% van de mensen ook slapeloosheid veroorzaken, is daarnaar gekeken?
  5. Escitalopram in combinatie met alcohol kan soms heftige bijwerkingen veroorzaken.
  6. Als je quetiapine af wil bouwen kan dat natuurlijk, in overleg met de arts. Maar ik zou eerst testen of er sprake is van suikerziekte.
  7. De beste manier om de slapeloosheid aan te vliegen is via behandeling van de primaire bron – je zegt dat dit de stress is in verband met je persoonlijkheidsdynamiek. Therapie heeft blijkbaar niet geholpen. Een suggestie: heb je mindfulness geprobeerd? Het is heel erg hard werken en heel moeilijk, maar kan wel helpen.
  8. Wat ook kan helpen bij persoonlijkheidsdynamiek is een hulphond, getraind om jou te compenseren waar je gewoon bent om stress te hebben.

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 22 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

diabetes
Medicatie
Quetiapine
slaapproblemen

Lees ook