Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Hoe realistisch kunnen hallucinaties zijn?

Vraag

Hoe realistisch kunnen hallucinaties zijn, en hoe weet je wat echt is en wat niet?

Antwoord

Beste N.,

Hallucinaties kunnen levensecht zijn. Het ingewikkelde ervan is dat als je er middenin zit, je eigenlijk niet meer kunt onderscheiden of het ‘echt’ is of niet. Dit kan ook de reden zijn dat mensen echt behandeling van de GGZ nodig hebben, omdat ze zelf het onderscheid niet meer kunnen maken en daardoor problemen krijgen zoals heftige emoties of problemen met anderen.

In de GGZ wordt echter vaak vooral naar de symptomen gekeken en worden die bestreden met medicatie. Soms is dat ook werkelijk (tijdelijk) nodig. maar de stap die vaak wordt overgeslagen of niet volgt, is om met iemand mee te kijken en mee te denken wat voor betekenis de waarnemingen hebben. Wat er, zeg maar, onder ligt.

Een manier bij uitstek om te onderscheiden wat echt is en wat niet, is in gesprek gaan met iemand die je vertrouwt en bij wie je op een veilige manier open kaart kunt spelen. Het helpt enorm als je iemand in je omgeving hebt met wie dat kan. Iemand die je kan helpen om bij te sturen als je ervaringen een kant opgaan die problematisch worden, en je een vermoeden hebt dat er misschien iets niet helemaal klopt.

Heel belangrijk is ook dat je goed voor jezelf zorgt. Dus genoeg slaapt, gezond eet, niet teveel koffie en/of andere middelen. En dat je open en onderzoekend naar jezelf kijkt of er ergens in je verleden of je situatie een spanningsveld ligt waardoor je grip of contact met de ‘echte wereld’ lijkt te verliezen.

Leen Verhaert van PsychoseNet België heeft een mooi boek geschreven over het onderwerp van je vraag: Zintuig Verzint.

Het onderwerp van je vraag is best een ingewikkeld onderwerp. Want de menselijke ervaring kan erg rijk zijn. Mensen kunnen zich inderdaad van alles verbeelden, maar er zijn ook mensen die erg gevoelig zijn om sferen aan te voelen en waar te nemen die de meeste anderen ontgaan. Zorg daarom goed voor jezelf nu je ‘Nieuw bij de GGZ’ bent. Vraag goede uitleg, zeker als er diagnosen worden genoemd. Een goede diagnose kan helpend zijn, maar mag pas tot stand komen als er goed en serieus met je is samengewerkt en met je is gepraat door een behandelaar.

Heel veel succes ermee en hartelijke groet,

Timo

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Timo van Kempen op 23 april 2021

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook