Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat zijn mijn rechten bij een zorgmachtiging?

Vraag

Hallo,

Wat zijn mijn rechten bij een zorgmachtiging?

Kan de psychiater waar ik niet tevreden over ben, zomaar de medicatie wijzigen (wisselen van depot)?

Dank u wel.

Antwoord

Hey B.,

Dank voor je vraag. Een zorgmachtiging is natuurlijk geen kleinigheid. Het is begrijpelijk dat je je afvraagt wat je rechten zijn, en in hoeverre een psychiater zomaar je medicatie kan veranderen zonder dat jij daarachter staat.

In principe is het zo dat een zorgmachtiging inhoudt dat je verplichte zorg kunt krijgen, maar dat betekent niet dat een psychiater zomaar alles mag doen zonder overleg. Er moet altijd een zorgplan zijn, en daarin moet duidelijk staan welke behandelingen overwogen worden en waarom. Dat betekent ook dat wijzigingen in medicatie onderbouwd moeten worden, en in overleg met jou zouden moeten gaan. Het doel van de zorgmachtiging is immers om zorg te bieden die nodig is, niet om dingen op te dringen zonder dat er een gesprek over is geweest.

Dat gezegd hebbende, als jij niet tevreden bent over je psychiater en je vindt dat er onnodige of verkeerde beslissingen worden genomen, dan heb je een paar opties. Ten eerste kun je een gesprek aanvragen met de patiëntenvertrouwenspersoon (pvp). Die persoon is er speciaal om patiënten bij te staan in dit soort situaties en kan je helpen om je rechten te laten gelden.

Daarnaast kun je bezwaar maken tegen bepaalde behandelingen, inclusief medicatiewijzigingen. Dat doe je door het te bespreken met je behandelteam en, als dat niet werkt, via een klacht bij de klachtencommissie van de instelling. Het is ook mogelijk om een second opinion aan te vragen, al kan dat bij een zorgmachtiging soms ingewikkelder liggen.

Als het specifiek gaat over de wisseling van depot, dan zou je zeker kunnen vragen naar de reden waarom ze dit willen doen. Soms heeft een psychiater daar een medisch argument voor, bijvoorbeeld vanwege bijwerkingen of effectiviteit, maar soms is het meer een kwestie van “we doen dit nou eenmaal zo”. In dat laatste geval kun je daar zeker kritisch op zijn, en vragen waarom jouw voorkeur niet wordt meegenomen.

Misschien is het goed om na te denken over hoe je hier een constructief gesprek over kunt voeren. Soms helpt het om niet direct in de strijd te gaan, maar om op een rustige manier te vragen wat de opties zijn en waarom deze keuze wordt gemaakt. Een goed gesprek kan soms meer opleveren dan een juridisch gevecht, al is het laatste natuurlijk altijd een mogelijkheid als je echt niet gehoord wordt.

Hope this helps en veel succes!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 18 februari 2025

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
zorgmachtiging

Lees ook