Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Welke behandeling kan helpen bij de restverschijnselen van mijn psychosen?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb twee vragen waarvan de laatste eigenlijk het belangrijkst is voor mij.

  1. Na vier psychoses ben ik nu drie jaar stabiel en heb ik de olanzapine afgebouwd van 20 mg naar 15 mg. Ik ben heel therapietrouw en serieus daarin. Toch vraag ik me af,vanuit de wetenschap gezien, hoe effectief antipsychotica zijn in het voorkomen en milder maken van een psychose. Ik zei weleens tegen een behandelend psychiater: kan de psychose niet vanzelf uitdoven? Dat vond zij niet ethisch. Wat ook logisch klinkt. Als het beschermt tegen psychoses, waarom krijgen mensen dan vaak toch meerdere psychoses?
  2. Sinds mijn derde psychose in 2017 heb ik weinig gedachten, dus een vrij leeg hoofd als het ware. Dit werd soms benoemd als restverschijnsel en iemand anders zei dat het alleen depressie kon zijn. Als het een restverschijnsel is, hoe kan ik daar het beste mee omgaan en eventueel medicijnen nemen of therapieën volgen om wat meer gedachten te krijgen?

Bedankt voor uw antwoord alvast.

Met vriendelijke groet,

D.

Antwoord

Hey D.,

Dank voor goede vragen!

1. Antipsychotica beschermen tegen terugval, maar deze bescherming is slechts partieel. Je kunt het zo zien: als vier mensen als jij op olanzapine geen terugval hebben over een periode van één jaar, hadden drie van hen ook zonder olanzapine geen terugval gehad. Of andersom: ook als je olanzapine slikt kun je een terugval krijgen, alleen 30% minder vaak dan zonder olanzapine.

Het probleem is dat we niet weten wie wel en wie niet zonder olanzapine kan. Het is ook niet iets absoluuts. Want je kunt actief werken aan je weerbaarheid over de tijd en daarmee de noodzaak voor olanzapine verminderen. Werken aan je weerbaarheid betekent dingen als: je psychosegevoeligheid beter leren kennen en beter leren kanaliseren en in een vroeg stadium interrumperen; je algemene psychische weerbaarheid vergroten met lifestyle verbeteringen, structuur en regelmaat in je leven, traumatherapie doen (indien toepasselijk), intrapsychische conflicten oplossen met therapie, et cetera.

2. Weinig gedachten en een leeg hoofd kunnen te maken hebben met restverschijnselen van de psychose (zogenaamde negatieve symptomen) of depressie, maar een beruchte oorzaak is ook de antipsychotische medicatie die te hoog gedoseerd kan zijn (secondaire negatieve symptomen). Aangezien 15 mg olanzapine een vrij hoge onderhoudsdosering is, zou je met je psychiater kunnen bespreken of je niet in kleine stapjes naar beneden actiever op zoek zou moeten gaan naar de MED oftewel de Minimale Effectieve Dosis.

Zie ook mijn blogs hierover:

Salutogenese, belangrijk bij psychosegevoeligheid

De werking van antipsychotica: Kijken we wel breed genoeg?

Samen beslissen bij afbouwen medicijnen – rechten en keuzes

Hope this helps!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 3 juli 2024

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Psychosegevoeligheid

Lees ook