Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Is er een verband tussen schizofrenie en vitaliteit?

Vraag

Geachte heer Corstens,

Is er een verband tussen schizofrenie en vitaliteit?

Ik ben vele jaren geleden gediagnosticeerd. Na mijn behandeling heb ik nog enige jaren goed kunnen meedraaien in de samenleving. Ik herinner mij geen bijzonderheden qua energieniveau.

Na een jaar of vijf kreeg ik chronische vermoeidheid, waar ik tot op de dag van vandaag mee kamp. Die vermoeidheid viel min of meer samen met de komst van een lichamelijke aandoening (fibromyalgie), waar vermoeidheid een bekende klacht bij is.

Toch vraag ik mij af of die vermoeidheid mede een gevolg van mentale kwetsbaarheid kan zijn.

Met dank voor reageren.

Antwoord

Beste N.,

Eigenlijk is dit een academische kwestie. Als je beschrijft dat je klachten als fibromyalgie geduid zijn, waar moeheid en spierpijn het centrale klachtenpatroon zijn, is jouw vraag wonderlijk. Wat doe je met mijn ‘ja’, en wat doe je met mijn ‘nee’? Wat maakt dat je deze vraag stelt?

Toen ik betrokken raakte bij dit initiatief heette de website ‘schizofreniebestaatniet’. En ik geloof ECHT dat de classificatie/diagnose schizofrenie volstrekt achterhaald is. Dus als schizofrenie niet bestaat, bestaat er ook geen verband met vitaliteit.
Daarmee kan ik mijn antwoord afsluiten. Maar dat doe ik niet.

Er zullen professionals zijn die het dan gaan hebben over ‘negatieve symptomen’. Dat is ook een – in mijn ogen – volstrekt achterhaald begrip.

Er zijn zo onnoemelijk veel redenen waarom je vitaliteit verstoord kan zijn – daar heb je schizofrenie (dat niet bestaat) niet voor nodig.
Ongetwijfeld zijn er mensen die een gebrek hebben aan vitaliteit en tegelijk voldoen aan de symptomen van schizofrenie. Maar dat betekent geenszins een oorzakelijke relatie. Dat is het probleem van de diagnose schizofrenie, zoals Bleuler – de naamgever van schizofrenie – al aangaf, het is een GROEP van moeilijk te definiëren aandoeningen.

Vitaliteit, chronische vermoeidheid, vitale uitputting….we mogen hopen dat immunologie vooruitgang boekt – want long COVID schreeuwt om verklaringsmodellen, en die zullen waarschijnlijk ergens in het gebied van de immunologie worden gevonden.

En daar, denk ik, ligt ook het vitaliteitsconcept.

Medicatie kan natuurlijk ook een bijdrage leveren.

Beantwoord door: Dirk Corstens op 1 december 2024

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
schizofrenie

Lees ook