Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is het mogelijk om een second opinion te krijgen en hoe pak ik dat aan?

Vraag

Ik kamp al langere tijd met psychische problemen. Ik ben in 2008 opgenomen geweest omdat ik heel suïcidaal was en dus een gevaar voor mezelf. Toen ben ik gediagnosticeerd maar omdat er destijds niet geluisterd werd en ik totaal niet serieus genomen werd, betwijfel ik die diagnose.

Na 8 maanden ben ik uit de opname gekomen en toen kwam ik bij een andere psychiater. Hij betwijfelde ook de diagnose die ze mij gaven omdat ik in zijn ogen niet de kenmerken had die je normaal gesproken ziet. In 2013 kon ik zeggen dat ik me goed voelde. Dat goed voelen heeft 9 jaar geduurd. Helaas zijn bijna twee jaar geleden die depressieve gevoelens en die suïcidaliteit weer volop teruggekomen. Ik kom de dagen amper door en ben zo bang dat het misgaat.

Bijna twee jaar geleden kwam ik bij een crisisdienst en daar werd gevraagd of ze mijn dossiers mochten opvragen. Ik heb toen toestemming gegeven omdat ik wilde dat ze zagen dat ik echt hulp wilde. Maar nu bijna twee jaar later ben ik nog geen stap verder en heb ik het gevoel dat ze niet luisteren. Naar mijn idee is de mening van de psychiater gekleurd door die diagnose van 2008. Ik geef telkens aan wat mij in 2013 geholpen heeft maar ze luistert niet.

Nu vroeg ik mij af of het mogelijk is om nogmaals onafhankelijk gediagnosticeerd te worden door een andere psychiater. En hoe pak ik dat aan?

Antwoord

Hey Anoniem,

Dank voor je vraag!

In Nederland heeft elke patiënt het recht om een second opinion (tweede mening) te vragen. Dit betekent dat je, als je twijfels hebt over een diagnose of behandeling, een andere arts mag raadplegen om zijn of haar mening te horen. Hieronder enkele stappen die je kunt volgen als je een second opinion wilt in het kader van stemmingsklachten.

Gesprek met huidige behandelaar. Het is meestal een goede eerste stap om je zorgen te bespreken met je huidige psychiater. Leg uit waarom je een second opinion wilt. Soms kan dit leiden tot een beter begrip tussen jou en je behandelaar.

Verwijsbrief. Voor een second opinion in een Universitair Medisch Centrum (UMC) heb je vaak een verwijsbrief nodig van je huisarts of je huidige behandelaar. Je kunt deze het beste eerst aanvragen.

Contact opnemen met een UMC. Kies een UMC waar je naartoe wilt voor een second opinion (eentje waar ze zich verdiepen in stemmingsklachten) en neem contact met hen op. Je kunt informeren naar de procedure voor een second opinion en welke documentatie zij nodig hebben.

Zorgverzekering. Het is verstandig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar om te informeren naar de vergoeding van een second opinion. De meeste basisverzekeringen vergoeden een second opinion, maar er kunnen voorwaarden zijn waaraan je moet voldoen.

Voorbereiding. Zorg dat je goed voorbereid bent op de afspraak voor een second opinion. Neem relevante medische gegevens, zoals eerdere diagnoses, medicatiegeschiedenis en behandelplannen, mee. Maak een lijst van vragen of zorgen die je hebt.

Open houding. Probeer met een open houding het gesprek aan te gaan. Het doel is om duidelijkheid te krijgen en te zorgen dat je de best mogelijke zorg krijgt.

Beslissing na second opinion. Na de second opinion kun je besluiten om bij je huidige behandelaar te blijven, van behandelaar te wisselen, of de voorgestelde behandeling te volgen of te wijzigen. Het is jouw gezondheid en je hebt het recht om keuzes te maken die goed voelen voor jou.

Onthoud dat het vragen om een second opinion een recht is en dat dit niet betekent dat je je huidige behandelaar niet vertrouwt. Het is een manier om zekerheid te krijgen en om jezelf te informeren over je gezondheid en behandelingsopties.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 27 oktober 2023

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Depressie
second opinion

Lees ook