Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Kan ik sertraline afbouwen terwijl er nog onttrekkingsverschijnselen zijn van lorazepam?

Vraag

Beste Peter,

Ik heb na vijf jaar slikken van lorazepam heel geleidelijk door middel van taperingstrips (in twee jaar tijd) afgebouwd naar nul. Dit is nu 7 maanden geleden. Ik gebruik nu nog 75 mg sertraline.

Ik heb na 7 maanden nog steeds last van klachten die zowel bij benzodiazepinen als bij SSRI’s beschreven staan.

Is het mogelijk dat mijn klachten nog onttrekkingsverschijnselen zijn van de lorazepam of zijn dit bijwerkingen van de sertraline?

Ik wil ook de sertraline gaan afbouwen middels tapering. Wat kan ik verwachten als ik dit doe terwijl er mogelijk nog onttrekkingsverschijnselen van de lorazepam spelen? Is hier iets over bekend?

Alvast bedankt voor je antwoord.

Antwoord

Beste M.,

Op de terechte vragen die je stelt kan ik helaas geen eenduidig antwoord geven. Ik leg uit waarom.

Het wordt steeds duidelijker dat stoppen met medicijnen zoals antidepressiva en benzodiazepinen zoals lorazepam, ook langere tijd nadat iemand gestopt is nog klachten kunnen geven. Klachten die bij sommige mensen ook langere tijd kunnen aanhouden. De Engelse medische term hiervoor is ‘protracted withdrawal’. De vertaling van ‘protracted’ is ‘langdurig’. De vertaling van ‘withdrawal’ is ‘onttrekkingsverschijnselen’.

Hoe die klachten na langere tijd nog kunnen ontstaan begrijpen we niet heel goed. Dat zal te maken hebben met het feit dat in jouw lichaam en je hersenen door het langere tijd gebruiken van deze middelen dingen zijn veranderd die tijd nodig hebben om terug te veranderen.

Hoe vaak die late klachten optreden en bij wie weten we niet goed. Mensen kunnen sterk van elkaar verschillen in de manier waarop ze op (veranderingen in) medicatie reageren. Omdat hiervoor binnen de medische wetenschap pas de laatste jaren aandacht is gekomen (patiënten vroegen hier al veel langer aandacht voor) is hiernaar ook nog nauwelijks onderzoek gedaan. Hoeveel mensen van zulke klachten last (kunnen) krijgen weten we daarom niet. Of jij nu last hebt van zulke klachten is daarom niet te zeggen. Ook al omdat de klachten die jij beschrijft ook andere oorzaken zouden kunnen hebben, die we misschien helemaal niet kennen.

Het is wel zo dat als je voordat je lorazepam ging gebruiken nooit last hebt gehad van sommige, of van alle klachten die je nu beschrijft dat dat de kans groter maakt dat ze iets te maken hebben met het stoppen van de lorazepam. Ook al heb je zorgvuldig met behulp van taperingstrips gerpobeerd om af te bouwen, want het is dan nog steeds mogelijk dat je daarbij toch te snel bent gegaan.

Als je huidige klachten met het stoppen van je lorazepam te maken hebben, dan kan het jou mogelijk helpen om weer een tijdje een lage dosis lorazepam te gaan gebruiken (veel lager dan de dosis die je langdurig hebt gebruikt) om te onderzoeken of je klachten daardoor minder worden. Garantie dat dit zal werken heb je hierbij niet omdat het al een tijd geleden is dat je helemaal met lorazepam bent gestopt. Maar er zijn mensen die hier ook langere tijd nadat ze gestopt zijn nog baat bij hebben. Als dat voor jou zo blijkt te zijn, dan weet je waar je klachten vandaan komen en kun je na een tijd alsnog opnieuw je lorazepam gaan afbouwen maar dan wel langzamer dan je eerder had gedaan. Als zo’n lage dosis lorazepam je niet blijkt te helpen, dan kun je daar na een tijdje gewoon weer mee stoppen.

Waar je ook nog voor kunt kiezen is om niets te veranderen in de medicatie die je nu gebruikt, en om af te wachten of je klachten vanzelf minder worden. Voor je hierover besluit kun je voor jezelf proberen na te gaan of je klachten de afgelopen tijd gelijk zijn gebleven, minder zijn geworden of juist erger. Als ze minder zijn geworden dan kun je daar vertrouwen uit putten om af te wachten. Als ze erger zijn geworden of gelijk zijn gebleven, dan zul je denk ik niet nog langer af willen wachten.

Je vraagt me ook wat je kunt verwachten als je sertraline gaat afbouwen terwijl er mogelijk ook nog onttrekkingsverschijnselen van de benzodiazepine spelen. Ook dit is een vraag die ik niet voor je kan beantwoorden. Wat ik kan zeggen is dat het me niet ondenkbaar lijkt dat het geleidelijk afbouwen van je sertraline je klachten zal kunnen verminderen. Maar zekerheid dat dit zal gebeuren heb je niet. Echter, als je er samen met je behandelaar voor kunt zorgen dat het afbouwen van je sertraline heel geleidelijk en zorgvuldig wordt gedaan, dan lijkt het mij verantwoord om dat te proberen. Waarbij je er dan wel voor moet zorgen dat je het afbouwen van dag tot dag goed monitort, wat heel goed kan als je voor het afbouwen gebruik maakt van taperingstrips.

Zoals je ziet kan ik geen eenduidig advies geven over wat je het beste kunt doen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor jou en je behandelaar waar je uit kunt en moet kiezen en misschien weet je behandelaar er nog wel meer. Als jullie samen voorzichtig te werk gaan dan hoop ik voor jou dat je van je huidige klachten af zult komen en dat je uiteindelijk ook met je sertraline zult kunnen stoppen. Je kunt dit antwoord uiteraard ook aan je behandelaar laten lezen.

In de tips voor verantwoord afbouwen van medicatie wordt een uitgebreidere uitleg over verantwoord afbouwen (al dan niet met afbouwmedicatie) gegeven die je rustig kunt nalezen en waar je hopelijk iets aan zult hebben.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 8 juni 2022

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Lorazepam
Medicatie
sertraline

Lees ook