Hallo Jim,
Ik gebruik sertraline, maar wil misschien ook alprazolam gaan gebruiken.
Nu las ik op Farmacotherapeutisch Kompas dat je dat beter niet kan doen.
Kan jij mij hiermee helpen?
Dank je wel!
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Hallo Jim,
Ik gebruik sertraline, maar wil misschien ook alprazolam gaan gebruiken.
Nu las ik op Farmacotherapeutisch Kompas dat je dat beter niet kan doen.
Kan jij mij hiermee helpen?
Dank je wel!
Hey A., dank voor je vraag!
Wat goed dat je dit even checkt voordat je stappen zet, want het combineren of wisselen van medicatie kan een behoorlijke puzzel zijn.
Het klopt inderdaad dat sertraline (een antidepressivum) en alprazolam (een benzodiazepine) niet zomaar samen gebruikt kunnen worden zonder mogelijke complicaties. Op het Farmacotherapeutisch Kompas staat dat er risico’s zijn vanwege de effecten op het centrale zenuwstelsel. Denk bijvoorbeeld aan een versterking van sufheid, verminderde alertheid, of zelfs ademhalingsdepressie in extreme gevallen. Nou is dat laatste gelukkig zeldzaam, maar je wilt toch liever geen experiment doen met je eigen breinchemie.
Alprazolam is een benzodiazepine die vaak wordt voorgeschreven voor angst- en paniekklachten. Het werkt snel en kan je een gevoel van rust geven, maar er zit een addertje onder het gras. Bij langdurig gebruik kun je te maken krijgen met gewenning, afhankelijkheid en zelfs heftige ontwenningsverschijnselen als je ermee wilt stoppen. En het is precies dat laatste waardoor mensen vaak in een vicieuze cirkel terechtkomen. Dus voordat je overstapt, is het slim om even goed te kijken naar de vraag: wat hoop je precies te bereiken met deze switch?
Als je sertraline gebruikt en toch nog last hebt van angst of onrust, zou het kunnen dat de dosering of de manier waarop je met je klachten omgaat wat bijsturing nodig heeft. Soms kan een lage, tijdelijke dosering van een benzodiazepine helpen om acute klachten te dempen, maar het mag eigenlijk nooit een langetermijnoplossing zijn. En als je sertraline helemaal wilt afbouwen en overstappen naar alprazolam, dan zou ik zeggen: doe dat niet zonder begeleiding. Het afbouwen van sertraline kan namelijk ontwenningsklachten geven (zoals stemmingswisselingen, slapeloosheid, of zelfs ‘brain zaps’), en dat maakt het extra verleidelijk om naar iets anders te grijpen om je beter te voelen. Maar die overgang kan juist extra onrust veroorzaken.
Wat kun je doen? Misschien is het slim om eerst met een arts of een goede psychiater te praten die bekend is met jouw situatie. Je kunt ook even kijken naar mogelijkheden om sertraline langzaam af te bouwen met taperingstrips, mocht dat ooit een route worden. Dat voorkomt dat je te grote stappen ineens neemt en je lichaam en geest de tijd geeft om te wennen.
Verder is het belangrijk om te kijken naar niet-medicamenteuze manieren om met angst of spanning om te gaan. Lichaamsgerichte therapie, mindfulness of een rustige yoga-practice kan bijvoorbeeld helpen om je zenuwstelsel wat meer balans te geven. Vaak zijn dat dingen waar mensen in eerste instantie een beetje sceptisch naar kijken (want: hoe kan rustig ademen nou helpen tegen die tornado in je hoofd?), maar met een beetje geduld en oefening kunnen ze echt verschil maken.
Als je echt twijfelt over wat nu de beste stap is, raad ik je aan om een second opinion te overwegen bij een psychiater. Soms is een frisse blik net wat je nodig hebt. En mocht je meer willen weten over afbouwen, bijwerkingen, of alternatieven, kijk dan zeker op PsychoseNet. Daar staan superhandige tools en verhalen van mensen die in dezelfde schoenen hebben gestaan.
Hope this helps, en kijk ook eens bij de informatie hieronder.
Greetz Jim
NB Bespreek verandering van medicatie altijd eerst met je voorschrijvende arts, ga niet alleen dingen zitten veranderen, dat is niet de bedoeling van mijn adviezen. Bedenk je dat mijn adviezen altijd van algemene aard zijn – je kunt ze niet zonder meer op jezelf van toepassing achten, dat kan pas na overleg met je behandelaar of huisarts. Ik heb je immers niet persoonlijk onderzocht.
EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN: