Antwoord
Omdat we via Psychosenet geen persoonlijke behandeladviezen geven, volsta ik een meer algemene antwoorden. Zowel ‘burnout’ als ‘slaapprobleem’ zijn termen met een nogal brede betekenis. Daar kan dus van alles achter zitten. ik ga er van uit dat in jouw geval deze twee met elkaar te maken hebben, dus dat je slaapproblemen hebt in het kader van wat je ‘burnout’ noemt.
Om te beginnen is het van belang om de achtergronden en aanleidingen van die klachten goed te onderzoeken. Wat is er gebeurd voordat je deze klachten kreeg? Is er iets veranderd in je leef- en werkomstandigheden? Wat betekent dat voor de behandeling? Medicijnen zijn meestal maar een klein onderdeel van de behandeling. Zolpidem en zopiclon zijn slaapmiddelen die daarbij worden gebruikt.
Slaapproblemen worden slechts korte tijd (hooguit enkele weken) met medicijnen behandeld, om gewenning te voorkomen. Dus 4 maanden is eigenlijk te lang, en bij jou werkte de zolpidem dan ook niet meer. Quetiapine is een antipsychoticum dat in een lage dosis de slaap kan verbeteren, maar daar niet voor bedoeld is. Ook daarvoor geldt dat het niet te lang moet worden gebruikt.
En wie meer last dan voordeel heeft van korte termijn medicatie kan het beter stoppen. Bij stoppen met slaapmedicatie die je enige tijd hebt gebruikt zul je de eerste nachten wel moeilijker in slaap vallen. Moet je doorheen. Slaapmiddelen zijn dus alleen een oplossing voor korte termijn, daarna kunnen ze de kwaliteit van de slaap juist verslechteren. Vraag aan je behandelaar of er niet andere manieren zijn om je slaappatroon te verbeteren, bijvoorbeeld cognitieve therapie, ook beschikbaar via online behandeling, ontspanningsoefeningen. Denk ook aan je slaapgedrag: doe laat op de avond alleen ontspannende dingen, ga niet te vroeg naar bed, kijk geen TV in bed (het bed is bedoeld voor slapen en seks), slaap op vaste tijden in een koele donkere slaapkamer, maak je niet druk als je niet meteen in slaap valt. Sta in de ochtend tijdig op en ga naar buiten. Doe geen dutjes overdag. Gebruik geen alcohol en koffie.
Allemaal makkelijk gezegd, en wakker liggen is niet fijn. Toch is medicatie niet meer dan een zeer tijdelijke oplossing.
Vriendelijke groet, Ralph Kupka
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 47
Beantwoord door: Ralph Kupka op 29 november 2019