Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Welke SSRI werkt het beste tegen angst en dwang?

Vraag

Welk van deze SSRI’s (paroxetine, fluoxetine, sertraline, escitalopram) is het best tegen dwanggedachten en angststoornissen?

Van welk middel verdik je het minste?

Antwoord

Hey I., dank voor je vraag!

Nou, dit is zo’n vraag waar je waarschijnlijk van hoopt dat er een simpel, rechttoe rechtaan antwoord op komt. Maar eerlijk gezegd is het een beetje een “het hangt ervan af-situatie”. Elk van die SSRI’s kan helpen bij dwanggedachten en angststoornissen, maar welke het beste werkt voor jou, hangt af van hoe jouw brein en lijf erop reageren. Het is net alsof je een paar schoenen uitprobeert: ze lijken allemaal op elkaar, maar de ene zit net wat lekkerder dan de ander.

Laten we even kijken naar die SSRI’s die je noemt:

Paroxetine: werkt voor veel mensen supergoed tegen angst en dwang, maar oei, dit is wel eentje waar je een beetje van kunt aankomen. Daarnaast heeft het vaak wat meer bijwerkingen bij het afbouwen, dus niet de lichtste als je op een gegeven moment wilt stoppen.

Fluoxetine (ook wel bekend als Prozac): is vaak wat ‘lichter’ qua bijwerkingen, maar werkt toch krachtig op angst en dwang. Wat gewichtstoename betreft, valt deze meestal mee, zeker in vergelijking met paroxetine. Maar nog steeds: het kan per persoon verschillen.

Sertraline: een populaire keuze, werkt goed tegen angst en dwang, en de gewichtstoename is meestal niet enorm. Mensen lijken deze vaak goed te verdragen zonder al te veel bijwerkingen. Toch blijft er altijd een risico dat je een beetje kunt aankomen, maar ja, het is geen zekerheid.

Escitalopram: een fijne optie voor veel mensen, omdat het vaak net iets minder bijwerkingen geeft, en ook het risico op gewichtstoename is wat lager. Maar het blijft natuurlijk iets dat voor jou persoonlijk kan verschillen.

Qua gewicht: mensen komen bij elke SSRI wel wat aan, vooral omdat ze soms je stofwisseling vertragen of je meer trek geven. Maar een actieve levensstijl met gezonde voeding kan je daar weer bij helpen – én het draagt ook nog eens bij aan je psychische welzijn. Twee vliegen in één klap!

Het allerbelangrijkste is dat je samen met je behandelaar kijkt welke SSRI het beste bij jou past. Want uiteindelijk gaat het om de balans: iets vinden wat je helpt bij je dwanggedachten en angst zonder dat de bijwerkingen te zwaar wegen.

Oh, en als je op zoek bent naar tips over medicatieafbouw, check dan vooral even onze 33 tips voor medicatieafbouw op de website van PsychoseNet.

Hope this helps en kijk vooral bij de informatie hieronder, want er is nog veel meer over te zeggen, kijken en lezen.

Greetz Jim

EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN:

  • Wil je alles weten over TRAUMA in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over PSYCHOSE in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over NEURODIVERSITEIT in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over HOE GOEDE GGZ ERUIT MOET ZIEN in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kijk dan naar ons WEBINAR HOE MOET IK AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre, over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2.
  • Wil je weten hoe het werkt met het maken van een DSM-DIAGNOSE VAN PSYCHOSE? Kijk dan mijn mini-college.
  • Wil je weten waarom we op PsychoseNet KRITISCH ZIJN OP HET LABEL ‘SCHIZOFRENIE’ (of andere schizo-terminologie), en waarom we denken dat het beter kan worden vervangen door de term ‘psychosegevoeligheid’? Kijk dan mijn mini-college hierover.
  • Als psychisch lijden niet het hebben van een DSM-diagnose is, met de suggestie dat er iets mis is “in je hoofd”, wat is het dan wel? Als je dat wil weten, kijk dan mijn mini-college: WAT IS PSYCHISCH LIJDEN en wat doe je eraan?
  • Denk je over medicatieafbouw? Kijk dan EERST naar onze 33 TIPS OVER MEDICATIEAFBOUW op de website van PsychoseNet.
  • Wil je een gratis advies op maat om AF TE BOUWEN MET EEN TAPERINGSTRIP? Maak gebruik van de mogelijkheid om een advies te vragen bij de Regenboogapotheek over hoe je af moet bouwen. Je krijgt dan via de mail een adviesformulier dat de huisarts alleen maar hoeft te ondertekenen voor de aanvraag van een taperingstrip conform het advies. Dit is reuzehandig want huisartsen vinden het vaak heel ingewikkeld om een taperingstrip voor te schrijven.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIDEPRESSIVUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antidepressiva? Kijk dan bij onze antidepressivakeuzetool.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIPSYCHOTICUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antipsychotica? Kijk dan bij onze antipsychoticakeuzetool.
  • Wil je begrijpen dat er vijf fasen zijn in het proces van persoonlijk herstel? Kijk dan onze animatie hierover als een introductie.
  • Ben je op zoek naar de JUISTE HULP? Kijk dan op de sociale kaart op PsychoseNet (MIND ATLAS).
  • Ben je op zoek naar LOTGENOTENCONTACT BIJ MEDICATIEAFBOUW? Ga dan naar de Vereniging Afbouwmedicatie.
Beantwoord door: Jim van Os op 5 september 2024

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
Medicatie
SSRI

Lees ook