Antwoord
Beste M.,
Een lastige situatie voor jullie als familie. Zo op afstand kan ik niet beoordelen wat er aan de hand is, waar de achterdocht en achtervolgingsideeën mee te maken hebben. Het kan gaan om een laat tot ontwikkeling gekomen psychosegevoeligheid, maar dit soort klachten kunnen ook optreden bij dementie. Zeker als de klachten nog niet zo lang bestaan, is onderscheid maken moeilijk maar wel belangrijk als het gaat om de best passende behandeling.
Bij dementie kunnen de achterdocht en wanen optreden doordat iemand cognitief achteruitgaat. Spullen kwijtraken bijvoorbeeld wordt toegeschreven aan diefstal.
Bij psychose kan er ook sprake zijn van achterdocht en wanen, maar deze komen dan niet voort uit cognitieve achteruitgang maar bijvoorbeeld uit een aanleg voor psychosegevoeligheid in combinatie met stress, slecht slapen, trauma of drugsgebruik.
In beide gevallen is een overzichtelijke omgeving en vriendelijke benadering van belang, is discussie gaan over de wanen is meestal niet helpend. Maar de behandeling, keuze van medicatie en/of psychologische interventies kunnen wel verschillen.
Ik zou toch weer aankloppen met uw zorgen bij de huisarts, wellicht is er een huisbezoek mogelijk met een psychiater/geriater om toch wat meer licht te kunnen werpen op de problemen van uw stiefvader. Een gedwongen opname is een maatregel die alleen bij niet anders af te wenden gevaar kan worden genomen, maar zo klinkt de situatie niet. En dan is er op gebied van professionele ondersteuning in de thuissituatie nog van alles mogelijk, waar uw stiefvader wellicht toch aan kan wennen en u ook wat lucht zou kunnen geven.
Ik hoop dat u hier iets aan heeft.
Met vriendelijke groet,
Clara Koek
Beantwoord door: Clara Koek op 1 juli 2024