Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Ontregeling bij stoppen met roken en een bipolaire stoornis?

Vraag

Sinds een jaar ben ik bekend met een bipolaire stoornis. Ik ben 47 jaar en rook sinds mijn 19e, met een onderbreking van een zwangerschap. Op een stoppen-met-roken site las ik dat er een kans bestaat op ontregeling bij stoppen met roken met een bipolaire stoornis.

Ik ben benieuwd of daar klinische of wetenschappelijke evidentie voor is. Ik zou graag stoppen, eerdere stoppogingen mislukten door acute stemmingsproblemen in episodevrije periodes. Ik denk dat ik door bleef roken om mijn stemming te reguleren, daar waar vriendinnen wel blijvend stopten. Ik weet dat er een relatie is tussen antipsychotica en roken (rokers gaan bij gebruik vaak meer roken) en dat de dosering mogelijk aanpassing nodig heeft na stoppen (verlagen?). Ik ben benieuwd of datzelfde geldt voor lithium.

Ik gebruik beide, waarbij de antipsychotica wordt afgebouwd en naar het zich laat aanzien de lithium verhoogd gaat worden. Ik ben dus nog niet volledig goed ingesteld.

Ik hoop dat u me een stapje verder kunt helpen.

Antwoord

Wat een goed voornemen om met roken te stoppen, dat is goed voor je lichamelijke en mentale gezondheid. Doen dus!

Maar… afkomen van een nicotineverslaving staat bekend als een lastige klus. Soms worden daarbij bepaalde antidepressiva gebruikt, maar dat kan bij een bipolaire stoornis ontregelend zijn. Er zijn andere manieren om van roken af te komen, misschien moet je je laten begeleiden in een anti-rook programma.

Voor zover mij bekend (ik heb nog eens zitten zoeken in de wetenschappelijke literatuur) is er geen verband tussen roken en lithiumspiegels, wat inhoudt dat de dosis niet aangepast hoeft te worden als je stopt met roken. Dat komt omdat lithium niet door de lever wordt uitgescheiden (zoals veel medicijnen waaronder olanzapine). Roken kan de activiteit van leverenzymen beïnvloeden, waardoor de uitscheiding van medicijnen wordt beïnvloed. Lithium is een zout dat door de nieren wordt uitgescheiden, wat dus niet afhankelijk is van leverenzymen. Nou ja, een technisch verhaal. Hoe hoog de dosis van lithium bij jou moet zijn hangt af van de gemeten bloedspiegel (12 uur na innemen bloed laten afnemen), het gewenste effect (wordt je stemming stabieler in de loop van enkele maanden) en eventuele bijwerkingen.

Als lithium goed werkt is een iets trager werkende schildklier goed te behandelen met het nemen van wat schildklierhormoon (tabletten levothyroxine), en geen reden om lithium te stoppen. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. In elk geval wens ik je veel doorzettingsvermogen toe bij je poging om van de sigaretten af te komen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 47
Beantwoord door: Ralph Kupka op 12 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook